În circa 2 ani şi jumătate am putea lua avionul spre orice destinaţie de la Adunaţii Copăceni şi nu va mai trebui să ajungem astfel tocmai în Capitală. Proiectul Aeroportului Internaţional Bucureşti – Sud a intrat în linie dreaptă, anunţul oficial fiind făcut miercuri, 18 aprilie, la Bucureşti, la eveniment participând inclusiv reprezentanţii autorităţilor judeţene giurgiuvene.
Gândit pe vremea lui Nicolae Ceauşescu şi schiţat în timpul guvernării liberale, aeroportul privat de la Adunaţii Copăceni, ce va ocupa o suprafaţă de 255 de hectare de teren, va fi construit de Compania Infra Group. Aceasta îi are ca asociaţi pe Romstrade şi Blue Air. Compania respectivă a semnat contractul de consultanţă financiară cu Lufthansa Consulting. Miercuri, 18 aprilie, la unul dintre hotelurile de Capitală a avut loc o conferinţă de presă, fiind lansat oficial cu această ocazie proiectul „Aeroportul Internaţional Bucureşti-Sud”.
„Acest aeroport nu va fi construit doar pentru operarea companiilor low-cost. Va fi un aeroport internaţional, deschis tuturor tipurilor de operare pe linie de aviaţie”, a specificat director executiv în cadrul Infra Group, Gheorghe Răcaru.
La rândul său, director în cadrul companiei de consultanţă, Marnix Groot, şi-a exprimat încrederea că proiectul aeroportului de la Adunaţii Copăceni va fi un succes. „Vom pregăti un plan de afaceri pentru aeroport, în ideea găsirii unor investitori pentru acest obiectiv. Vom face un studiu de fezabilitate, o prognoză de trafic. Pentru noi e clar că Bucureşti are nevoie de un al doilea aeroport, aşa cum au toate marile capitale europene”, a spus Marnix Groot.
Bulgarii salută înfiinţarea aeroportului
Potrivit experţilor, aeroportul va fi proiectat să găzduiască în general aeronave de categoria C, destinate zborurilor pe distanţe scurte şi în spaţiul european cât şi în ţările vecine acestuia. Acestea vor fi în general aeronave de tip Boeing B737 şi Airbus A320, cu capacităţi între 120 şi 180 de pasageri. La conferinţa de presă de săptămâna trecută, au fost invitaţi primarul din Adunaţii Copăceni, Ion Tache, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Beianu. Acesta din urmă a declarat că această investiţie atât de mare va genera şi altele şi, fără îndoială, va duce judeţul Giurgiu pe o pistă a dezvoltării. În plus, Beianu a afirmat că nu doar giurgiuvenii şi cei din apropierea Capitalei sunt interesaţi de construirea aeroportului.
„Unul dintre principalele puncte pozitive pe agenda de dezvoltare a oraşului bulgar Ruse este apropierea de Bucureşti şi accesul la aeroportul Otopeni. Evident că, în condiţiile în care va apărea acest aeroport, la jumătatea distanţei, prietenii noştri de peste Dunăre, cu care am derulat foarte multe proiecte în această perioadă, privesc, la rândul lor, cu ochi buni apariţia acestui aeroport”, a declarat Beianu.
Proiecte mari pentru dezvoltarea judeţului
În acelaşi timp, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu a vorbit despre importanţa construirii aeroportului de la Adunaţii Copăceni şi în contextul altor mari investiţii. Este vorba de realizarea unui nou pod peste Dunăre, iniţiativă a autorităţilor bulgare, de eventualitatea apariţiei unui metrou uşor între Giurgiu şi Adunaţii Copăceni, cât şi de realizarea Canalului Dunăre-Bucureşti. „În aceste condiţii, pot să spun că perspectivele judeţului Giurgiu sunt extrem de favorabile pentru ca din coada listei – în ceea ce priveşte ponderea în PIB-ul României, să ajungem unul dintre judeţele fruntaşe”, a mai spus Beianu.
Şi primarul comunei Adunaţii Copăceni, Ion Tache, a vorbit despre importanţa construirii aeroportului în ceea ce priveşte dezvoltarea zonei pe care o administrează. „Este de menţionat faptul că se estimează ca, în următorii ani, să fie create circa 2.000 de locuri de muncă. Mai mult, avem o oportunitate apărută de curând, unul dintre descendenţii Minei Minovici intenţionează, alături de mai multe firme, să construiască, în apropierea aeroportului, un spital de 5 stele”, a subliniat Ion Tache.
Construirea aeroportului de la Adunaţii Copăceni se doreşte a fi făcută în mai multe etape, fiind estimată o perioadă de 30 de luni de realizare. Deocamdată, investitorii vor trece la faza de studiu de fezabilitate şi a documentaţiei tehnico-economice. Aeroportul va avea o singură pistă, cu o lungime de 3.200 de metri, fiind estimată o capacitate de două milioane de pasageri care pot decola. Investiţia se ridică la circa 200 de milioane de euro.