La zi

Agenţii moldoveni au făcut o demonstraţie de zile mari în vama Giurgiu

20 de agenţi vamali din Republica Moldova au fost instruiţi, în ultimele două săptămâni, la Giurgiu, pe tema contrabandei ilicite cu ţigarete. Ei şi-au primit vineri, 17 august, diplomele de absolvire a cursului, după ce au făcut o demonstraţie de prindere în trafic a unor contrabandişti. Republica Moldova a trecut recent pe locul al III-lea, într-un top al cantităţilor de ţigări intrate ilegal în România, iar Serbia a ajuns pe prima poziţie în acelaşi clasament al traficului cu ţigări.
 
Vama Giurgiu a răsunat vineri dimineaţa, de sirenele maşinilor echipelor mobile de control. După ce s-au pregătit mai multe zile, la Centrul de Instruire de la Giurgiu pentru a-i prinde pe contrabandiştii cu ţigări, agenţii vamali din Republica Moldova au făcut şi o demonstraţie.
Scenariul a fost următorul, un microbuz nu opreşte la semnalele agenţilor, este urmărit, blocat în trafic de mai multe maşini. Cei din autoturism sunt percheziţionaţi corporal, iar în acelaşi timp, le este verificat şi autovehicul, în care sunt găsite zeci de cartuşe de ţigări. Agenţii cheamă în ajutor şi o echipă canină, iar labradorul, antrenat pentru aşa ceva, descoperă şi droguri.
După momentul demonstraţiei, agenţii moldoveni şi-au primit diplomele de absolvire a cursului de instruire.
Prezent la eveniment, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Dorel Fronea, a declarat că obiectivul acestor cursuri a fost acela de întărire a colaborării între administraţiile din România şi Republica Moldova, de oferire a exemplului de bună practică a ţării noastre în ceea ce priveşte reducerea fenomenului contrabandei cu ţigări.
Potrivit unui studiu al Companiei Novel Research, în iulie anul acesta comerţul ilicit cu ţigări a scăzut până la 12,9%. Serbia continuă să fie principala sursă pentru acest tip de contrabandă, iar Republica Moldova trece pe locul al III-lea, de pe prima poziţie în 2010, din acelaşi punct de vedere.
Prejudiciul creat la bugetul de stat prin contrabanda cu ţigări s-a ridicat până în prezent la circa 400 de milioane de euro, anual. Dorel Fronea a mai anunţat astăzi că Autoritatea Naţională Vamală intenţionează să suplimenteze numărul echipelor mobile de-a lungul graniţelor cu ţările de unde provin cele mai multe produse traficate.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!