Politic

Alegătorii lui Ponta: bătrâni, fără carte, de la ţară!

MOLDOVA-VOTE
Un exitpoll realizat de IRES arata ca Victor Ponta, castigatorul primului tur al alegerilor prezidentiale, s-a bazat intr-un procent mai mare pe votul alegatorilor batrani, cu studii mai reduse si din mediul rural decat ocupantul locului doi, Iohannis.
Cercetarea realizata de IRES , duminica, la iesirea de la urne, a fost efectuata pe un esantion de 16.100 de persoane si traseaza profilul alegatorilor in functie de candidatii alesi. Candidatul PSD la prezidentiale, Victor Ponta, a fost votat, in cea mai mare parte, de persoane care nu au absolvit liceul, in vreme ce aproape o treime dintre alegatorii candidatului ACL, Klaus Iohannis, au studii superioare.
In acelasi timp, pe Ponta au pus stampila cel mai mult  cei cu varste intre 50-64 de ani si batranii, in vreme ce Iohannis a atras cele mai multe voturi de la cei cu varste intre 18 si 34 de ani, potrivit unei cercetari IRES, publicata pe site-ul institutului de sondare.
Profilul votantilor lui Victor Ponta, in turul I al alegerilor prezidentiale
Votantii lui Victor Ponta sunt in proportie de 52% de sex masculin iar cei mai multi dintre ei – 44% au terminat 10 clase/profesionala. 41% dintre ei au liceu/ post liceala si 15% au studii in invatamantul superior. Pe categoria de varsta, 31% au intre 50-64 de ani, urmati de 26%, intre 35-49 de ani.  24% au  peste 56 de ani si 19% au  varste intre 18-34 de ani. De asemenea 58% dintre ei sunt din mediul rural iar in proportie de 56% sunt din sudul tarii-Bucuresti-Dobrogea, 20% din Moldova si 24% din Transilvania si Banat.
votanti ponta
 
Profilul votantilor lui Klaus Iohannis, in turul I al alegerilor prezidentiale
Potrivit exit-pollului alegatorii lui Iohannis sunt in proportie de 55% de sex masculin iar cei mai multi dintre ei, 48% dintre ei au terminat liceu sau post-liceala. 29% dintre ei au studii superioare si 23% au cel mult 10 clase/ profesionala. Cei mai multi dintre ei provin din mediul urban (70%) iar 35% dintre ei au intre 18-34 de ani. Totodata 43% dintre votantii sai sunt din Banat+Transilvania, fata de 39% din sudul tarii, Bucuresti si Dobrogea. Doar 18% sunt din Moldova.
votanti iohannis
 
www.stirileprotv.ro

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!