Sport

Astra Giurgiu s-a cocoţat pe locul 2 şi nu mai vrea să coboare de acolo

După două treimi din acest tur al Ligii I, ediţia 2012-2013, în viaţa Astrei Giurgiu, momentele aprinse, controversate, se instalaseră confortabil iar viitorul nu rezona deloc blând. Ce se întâmplase? Se pierduse anapoda la Piatra Neamţ. Cu Vasluiul, pe Marin Anastasovici, echipa fusese penalizată cu un penalty inexistent, se pierduse apoi la fel de stupid şi la Galaţi iar Gigi Mulţescu preda ştafeta pe care o preluase de la Bogdan Stelea. Astfel că finalul turului se anunţa mai negru ca o duminică irlandeză.

În acest moment, cu patru etape înainte de lăsarea cortinei peste turul Ligii I, detractorii de serviciu prevesteau scenarii sumbre. Pentru că, nu-i aşa, ce mai putea agonisi o echipă ”gonită” de la Ploieşti (şi care-şi gonise antrenorul) de-a lungul a două deplasări în Giuleşti şi Gruia, plus în cele două meciuri infernale de-acasă, cu Petrolul şi Pandurii?

Ce putea face? Ultimele săptămâni ne-au edificat fără urmă de echivoc. Astra Giurgiu a dovedit o maturitate şi o forţă colectivă pe care nici cei mai optimişti dintre fani nu i le bănuiau. Zece puncte obţinute şi Astra Giurgiu este privită altfel. Precum o echipă europeană.

Aşadar, 2-0 în Giuleşti, acelaşi scor şi pe terenul campioanei en-titre, un 1-1 cu Petrolul plus acest ultim 4-1 cu Pandurii de duminică seară. Meci tranşat în doar 9 minute de la reluare.

34 de puncte după 10 victorii, patru egaluri, trei înfrângeri; 36 de goluri marcate, 19 primite, +7 la adevăr. Aceasta e linia de clasament a Astrei Giurgiu la finalul celor 17 etape aferente primei jumătăţi scurse din actualul campionat.

O linie de clasament remarcabilă, apropiată de ceea ce au realizat, bunăoară, ultimele două campioane naţionale. Oţelul Galaţi în 2010 şi CFR Cluj în 2011 adunau fiecare câte 36 de puncte după 17 runde.

Din nefericire pentru Astra Giurgiu, Steaua nu se încadrează în tipologia succesului ultimilor ani. Cât timp a fost provincia în top, Urziceni, Cluj sau Galaţi au câştigat campionatul cu 70-72 de punctuleţe. În 2013, Steaua va sărbători al 24-lea titlu cu peste 80 de puncte. Asta nu înseamnă însă că locul 2 ocupat astăzi de Astra Giurgiu este mai puţin strălucitor. Performanţa în sine este notabilă şi nădăjduim că acest loc secund – indiferent cât de strălucitor va fi parcursul în Cupă – va fi menţinut până în iunie 2013. Ar fi cu adevărat un succes de povestit nepoţilor.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!