Actualitate Economic La zi Social

Autoritățile județene revin cu informații despre evoluția pestei porcine la Brăniștari

Adriana Puțaru, subprefectul județului Giurgiu și directorul DSVSA, Liviu Florescu, au susținut o conferință de presă unde au vorbit despre evoluția  pestei porcine africane în localitatea Brăniștari. Cei doi au prezentat principalele măsuri care au fost luate în cazul apariției noului focar de pestă porcină africană,  dar și posibilele măsuri care vor fi dispuse în cazul în care se confirmă și cel de-al treilea focar, tot la Brăniștari.
Potrivit subprefectului Adriana Puțaru, ordinul de ucidere preventivă a porcilor din  gospodăriile populației din localitatea Brăniștari ar pute fi dat chiar în această seară, numai dacă rezultatul analizelor va arăta că și acolo există virusul pestei porcine africane.
Conform recensământului, în zonă sunt 150 de porci . În eventualitatea în care  de va începe uciderea preventivă a celor 150 de porci din Brăniștari, cu ajutorul autorităților locale  s-a identificat noul amplasament pentru groapă, cât mai aproape de focar,  tot în localitatea Brăniștari, evitându-se astfel transportul animalelor la locația identificată inițial.
In plus, de la apariția primului caz la Brăniștari autoritățile au fost în alertă si au dispus o serie de măsuri. Cel de-al doilea caz a fost identificat la o gospodărie de la marginea satului. Specialiștii nu exclud posibilitatea ca animalele omului sa fi intrat în contact cu vreun mistreț, mai ales că gospodăria nu era împrejmuită. Si mai mult, tot în zonă a fost găsit un mistreț care, potrivit rezultatului analizelor, avea pestă porcină africană.
Măsurile dispuse azi în cadrul Comitetului Local au vizat  restabilirea filtrelor  dezinfectante cât mai aproape de noul focar, la intrarea și ieșirea din Brăniștari,  precum și constituirea a patru filtre rutiere, două pe DN 5 – la Uzunu si intrarea în Călugăreni dinspre București, unul pe DJ 411 Brăniștari-Singureni și altul pe pe DJ 603 la Hulubești. În continuare, târgurile rămân închise.
Dacă ultima suspiciune de pestă porcină africană se va confirma, s-ar putea schimba și zona de protecție, urmând a fi inclusă și localitatea Călugăreni.
Vom reveni cu amănunte.
M.M.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!