Protestele românilor în stradă, iscate de un motiv ce treptat s-a estompat, demisia doctorului Raed Arafat, ca reacţie la proiectul noii legi a Sănătăţii şi mai ales a unei discuţii televizate incendiare cu preşedintele Băsescu, au crescut exponenţial de la debutul lor. Furia, frustrările acumulate în ultimii ani de guvernare PDL, guvernare contra poporului, politică de subtilă decimare fizică şi psihică, au răbufnit, amplificându-se zi de zi prin mii de voci, un cor al obidiţilor cu o temă comună: „Jos Băsescu, Jos Guvernul!”
Joi, 19 ianuarie, în a 7-a zi de proteste spontane ale cetăţenilor, în lipsa oricărei reacţii pertinente a guvernanţilor, USL a organizat un miting la Bucureşti, între Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei, numărul anunţat iniţial al participanţilor fiind de 10.000 de persoane. Potrivit cifrelor prezentate de către Dumitru Gavrilă, vicepreşedintele PNL Giurgiu, la mitingul din Bucureşti au fost prezenţi, numai din partea USL, peste 20.000 de manifestanţi, cifra totală depăşind cu mult 23.000, cea mai mare manifestare a Opoziţiei din ultimii ani.
Giurgiu a fost şi de această dată vârful de lance şi esenţa demonstraţiei, cu peste 1000 de persoane din municipiul Giurgiu şi peste 1400 din judeţ, urmat fiind de judeţul Constanţa – cu 2200 de persoane.
Coloana de autocare plecate din Giurgiu cu manifestanţii PNL a fost oprită la intrarea în Bucureşti de Poliţia Rutieră, oamenii legii escortând convoiul până la Arcul de Triumf, locul desfăşurării protestului USL. Pe tot traseul, bucureştenii şi-au manifestat simpatia şi aderarea la ideile demonstranţilor din Giurgiu. La ora 15.30, ora sosirii la Arcul de Triumf în zona destinată mitingului se aflau deja peste 10.000 de persoane.
Manifestanţii din Giurgiu, având printre ei toţi membrii marcanţi ai PNL, Lucian Iliescu, Dumitru Beianu, Vasile Mustăţea, Dumitru Gavrilă, Marian Măroiu, Toma Petcu, au demonstrat paşnic, protestând cu argumente copleşitoare împotriva guvernului, a preşedintelui, a puterii actuale ce practică o politică împotriva cetăţeanului cu o aroganţă tipică dictaturii.
La ora 16.30, cei trei lideri USL, Antonescu, Ponta şi Daniel Constantin au apărut în faţa celor care cred în ei şi în ideile lor, în posibilitatea USL-ului de a reda românilor o viaţă demnă, respect şi solidaritate cu aspiraţiile lor. Ei au exprimat, încă o dată, dorinţa tuturor pentru organizarea de alegeri anticipate, nu comasate, pentru schimbarea puterii începând cu preşedintele Băsescu.
Mircea Diaconu, Emil Hossu şi Gheorghe Zamfir au umanizat mesajul USL, aderenţa marilor artişti ai neamului la ideile Opoziţiei confirmând deplina lor autenticitate. Sorin Roşca Stănescu a luat cuvântul în calitate de fost jurnalist şi viitor membru PNL, aprig denunţător al abuzurilor puterii.
La încheierea timpului rezervat mitingului, peste 7000 de manifestanţi au plecat de la Arcul de Triumf traversând Piaţa Victoriei şi îndreptându-se spre Piaţa Universităţii.
Opoziţia jandarmilor a fost neconvingătoare, în cele din urmă manifestanţii USL, fără însemne de partid, ci doar în calitate de români nedreptăţiţi, fuzionând cu cei din Piaţa Universităţii, uniţi de aceeaşi aversiune faţă de PDL, faţă de cei care ne conduc doar în folosul lor.
Mitingul USL a demonstrat puterii că românii au conştiinţă, au caracter şi nu se vor lăsa până când schimbarea nu se va produce.