Actualitate

Bilanț pe 2018: Jandarmeria Giurgiu a acționat pentru siguranța cetățenilor!

B

Evaluarea activității Jandarmeriei Giurgiu, în anul 2018

Activitatea desfăşurată la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Giurgiu în anul 2018 a vizat, în principal, adoptarea unor măsuri şi acţiuni specifice în domeniul creşterii gradului de siguranţă al cetăţeanului, ordinii şi siguranţei publice, consolidării sistemului de pregătire precum şi promovarea atitudinii proactive, a transparenţei şi a deschiderii în relaţiile cu mass-media, pentru consolidarea încrederii şi înţelegerii de către cetăţeni, a rolului, misiunilor şi rezultatelor unităţii.

În prezența colonelului Sindile Ionuț Cătălin, împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, a prefectului Adriana Putaru, a colaboratorilor institutionali – autorităţile publice locale şi reprezentanţi ai structurilor cu care Jandarmeria cooperează-, a fost prezentată in data de 14 ianuarie, activitatea desfășurată la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Giurgiu, în anul 2018.

Activităţile și misiunile specifice, constatările jandarmilor  şi principalele direcţii de acţiune pentru anul 2019 au fost prezentate, sintetic, de inspectorul șef, colonel Rușanu Daniel.

Bilanț: Jandarmeria Giurgiu a acționat pentru siguranța cetățenilor

          Creșterea gradului de siguranță al cetățenilor prin asigurarea măsurilor de ordine publică la manifestările cu public numeros și participarea la misiuni de menţinere în sistem integrat, executarea cu maximă eficienţă a misiunilor de pază și protecție instituțională și transparență în relația cu cetățenii – sunt principalele obiective care au stat la baza activității Inspectoratului de Jandarmi Județean Giurgiu în anul 2018.

          Acţiunile Jandarmeriei au vizat, în principal, asigurarea măsurilor de ordine publică pe timpul competițiilor sportive (meciurile de fotbal din Liga I, în sprijinul Grupării de Jandarmi Mobile Ploiești), a manifestărilor cultural-artistice, religioase sau de protest, participarea la menţinerea ordinii publice în cooperare cu Poliția, asigurarea pazei și protecției obiectivelor, precum și supravegherea și intervenția la conductele magistrale de transport produse petroliere aflate în zona de competenţă.

 1. ORDINE PUBLICĂ

Pe parcursul anului 2018 au fost executate peste 12.400 de misiuni, prioritatea fiind asigurarea unui climat de normalitate civică și intervenția promptă pentru soluționarea problemelor sesizate de cetățeni.

În anul 2018, jandarmii au executat:

 • 494 de misiuni de asigurare a ordinii publice la manifestări cultural-artistice și religioase, acțiuni de protest, manifestări sportive, promoționale, vizite oficiale, cu ocazia referendumului national sau în zona centrelor de examen/evaluare din învăţământul preuniversitar. La acest tip de misiune s-au înregistrat creșteri cu 12% faţă de anul precedent.

Legătura permanentă cu organizatorii manifestărilor cu public numeros și ai competițiilor sportive, precum şi modul de planificare, organizare şi coordonare a misiunilor au condus la prevenirea unor stări tensionate care ar fi putut degenera. 

În anul 2018 nu au fost cazuri de tulburare gravă a ordinii şi liniştii publice şi nu s-a impus restabilirea acesteia.

 • 7.544 de misiuni de menţinere în sistem integrat, în creștere cu aproximativ 8% față de anul precedent;
 • 2.857 de rezerve de intervenție, în scădere cu aproximativ 10% față de anul precedent;
 • 1.303 de misiuni în cooperare cu Inspectoratul de Poliție al județului Giurgiu, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Vlașca” al Județului Giurgiu, Biroul pentru Imigrări Giurgiu, Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Giurgiu, Direcția Silvică, Penitenciarul Giurgiu, E.N.E.L. etc. La acest tip de misiune s-au înregistrat creșteri de 4 % faţă de anul precedent.
 • 235 de misiuni pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere, în creștere cu 101% față de anul precedent.

Pe lângă misiunile specifice în domeniul ordinii publice, în anul 2018 activitatea a fost orientată și către prevenirea și combaterea faptelor antiosciale. Astfel, în perioada analizată au fost organizate 86 de activităţi de informare și  prevenire pe raza judeţului Giurgiu, ce au avut ca scop:

 • informarea organizatorilor şi a responsabililor de ordine şi siguranţă la manifestările sportive despre prevederile Legii nr. 4⁄2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive;
 • prevenirea și combaterea violenței în domeniul sportiv cu ocazia meciurilor de fotbal;
 • prevenirea faptelor antisociale pe timpul desfăşurării manifestărilor publice;
 • prevenirea delincvenţei juvenile, a violenţei şi a absenteismului şcolar;
 • prevenirea şi combaterea fenomenului contravenţional şi infracţional;
 • promovarea instituţiilor militare de învăţământ, prin prezentarea specificului misiunilor executate de către structurile Jandarmeriei.

Atât la nivelul unităţii, cât şi la subunităţile dislocate au funcţionat permanent echipe de intervenţie care au răspuns operativ la solicitările cetăţenilor, marea majoritate pentru aplanarea unor scandaluri sau conflicte de mică amploare, tulburarea liniștii publice, adresarea de injurii și amenințări cu acte de violență.

          Cu toate acestea, în anul 2018, jandarmii au aplicat 1.047 sancţiuni contravenţionale, în scădere cu aproximativ 8% față de anul 2017.

          Dintre acestea, 642 au fost amenzi contravenţionale în valoare de peste 244.000 lei, iar 405 avertismente scrise.

          Cele mai multe sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru încălcareanormelor de convieţuire socială, desfăşurarea unor activităţi comerciale ilicite, nerespectarea prevederilor legale în domeniul silvic, al pescuitului şi acvaculturii, nerespectarea regimului de deţinere a câinilor periculoşi sau agresivi, precum și pentru încălcarea prevederilor legale în domeniul organizării adunărilor publice.

În perioada analizată au fost constatate 158 de infracțiuni, în creștere cu 13% față de anul 2017.

 • 64 de infracţiuni constatate independent  – 57  autori depistaţi (exemple: „loviri sau alte violențe”, „amenințare”, „tâlhărie”, „distrugere”, „furt”, „nerespectarea regimului materiilor explozive”, „violare de domiciliu”, precum și infracțiuni prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri; Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura etc.)
 • 94 de infracţiuni constatate în cooperare cu structurile Poliţiei – 106 autori depistaţi

(exemple: „loviri sau alte violențe”, „violare de domiciliu”, „distrugere”, „furt”, „furt calificat”, precum și infracțiuni prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri sau de legi speciale).

PAZA ŞI PROTECŢIA OBIECTIVELOR, BUNURILOR ŞI VALORILOR

Prin structurile specializate, în anul 2018, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Giurgiu a asigurat paza şi protecţia a 15 obiective, în municipiul Giurgiu şi în localităţile Mihăilești şi Bolintin Vale.

     Cu ocazia efectuării accesului în obiective au fost legitimate peste 25.000 de persoane.

          Concomitent cu executarea misiunii de pază şi protecţie instituţională, jandarmii asigură ordinea interioară în 7 săli de judecată din municipiul Giurgiu şi oraşul Bolintin Vale. Astfel, în anul 2018, jandarmii au asigurat desfăşurarea în bune condiţii a peste 44.000 de  procese.

          În perioada analizată, jandarmii au asigurat paza şi protecţia transporturilor de produse cu caracter special, a transporturilor de bunuri şi valori şi a corespondenţei clasificate, astfel:

 • 107 transporturi de produse cu caracter special în beneficiul societăţilor comerciale (108 în anul 2017);
 • 99 de transporturi de bunuri şi valori în beneficiul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Giurgiu (96 în anul 2017);
 • 1.082 transporturi de corespondenţă clasificată, în cooperare cu lucrători ai Direcţiei Judeţene de Informaţii Giurgiu (1.068 în anul 2017).

La nivelul inspectoratului, și în anul 2018 s-a asigurat paza, protecţia, supravegherea şi intervenţia la conductele magistrale de transport produse petroliere şi la instalaţiile aferente acestora pe raza a 8 localități.

Prin modul de executare a misiunilor specifice s-a reuşit prevenirea atacurilor la conductele magistrale şi la instalaţiile aferente acestora, nefiind descoperite instalaţii artizanale de sustragere a produselor petroliere în zona de responsabilitate.

 1. OBIECTIVELE INSPECTORATULUI ÎN ANUL 2019
 2. creşterea gradului de siguranţă publică şi întărirea sentimentului de securitate în rândul cetăţenilor, prin intensificarea activităţilor din sfera siguranţei stradale și utilizarea eficientă a resurselor din dispozitivele de ordine publică;
 3. planificarea, organizarea şi executarea cu maximă eficienţă a misiunilor de asigurare a ordinii publice pe timpul manifestărilor care se desfăşoară în spaţiul public;
 4. gestionarea adecvată a situaţiei operative pe timpul exercitării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene – PRES RO 2019;
 5. asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică pe timpul organizării şi desfăşurării campaniilor electorale pentru alegerile europarlamentare şi prezidenţiale, precum şi pentru desfăşurarea în bune condiţii a procesului electoral;
 6. asigurarea în cele mai bune condiții a misiunilor de pază şi protecţie;
 7. menţinerea la cel mai înalt grad a capacităţii operaţionale şi de intervenţie;
 8. gestionarea eficientă a activităţii de resurse umane şi perfecţionarea continuă a pregătirii personalului;
 9. dezvoltarea şi optimizarea mecanismelor de cooperare interinstituţională;
 10. menţinerea unui suport logistic care să permită susţinerea structurilor operative şi atingerea obiectivelor propuse;
 11. asigurarea transparenţei şi deschiderii către mass-media şi societatea civilă.

Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!