Cultură

Biserica aflată pe cel mai vechi aşezământ monahal din judeţ a fost restaurată

O bijuterie a judeţului Giurgiu, cu o istorie aparte, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Neajlov, comuna Clejani, şi-a deschis duminică, 3 aprilie, noile porţi pentru credincioşi. Lăcaşul de cult a fost restaurat, iar slujba de sfinţire a fost oficiată chiar de Preasfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului.Unul dintre cele mai importante lăcaşuri de cult din Giurgiu, prin prisma faptului că este situat pe cel mai vechi aşezământ monahal din judeţ,

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Neajlov, comuna Clejani, a fost restaurată. Au fost efectuate lucrări de reabilitare a interiorului, s-a acţionat şi asupra exteriorului clădirii, au fost amenajate alei pietonale şi a fost construit un gard nou de împrejmuire. Valoarea investiţiilor se ridică la peste 800 de milioane lei vechi, bani de la autorităţile judeţene, locale şi donaţii de la cetăţeni.

„Lucrările au durat circa 10 luni, de la învestirea preotului Daniel şi până în prezent. Astăzi (duminică, n.r.) avem inaugurarea bisericii, inclusiv numirea preotului de la Podul Doamnei. De 143 de ani, la această biserică nu a mai slujit un episcop; până astăzi, când va sluji Episcopul Giurgiului Ambrozie”, ne-a declarat primarul comunei Clejani, Florin Nidelea.

Duminica trecută, la Biserica din Neajlov, s-au adunat sute de credincioşi pentru a participa la săvârşirea Sfintei Liturghii Arhiereşti. La eveniment a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu.

Potrivit Episcopiei Giurgiu cât şi din documentele Muzeului Judeţean „Teohari Antonescu”, fosta Mănăstire Babele, în prezent Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, este situată pe cel mai vechi aşezământ monahal din Vlaşca, presupunându-se că ar data chiar din secolul al XIV-lea. În 1490, fratele lui Vlad Ţepeş, Vlad Călugărul, ar fi ctitorit o mănăstire chiar pe locul unde se află astăzi biserica actuală.

„Într-adevăr, istoria locului este impresionantă, începe de pe la 1493. Anul viitor, se vor împlini 520 de ani de la atestarea documentară, iar anul acesta se împlinesc 143 de ani de când actuala biserică a fost ridicată. Este un eveniment extraordinar, iar prezenţa Preasfinţitului Ambrozie este o bucurie pentru întreaga comunitate”, ne-a declarat preotul care slujeşte la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Neajlov, Daniel Cristea.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!