Politic

Blocarea bugetului Consiliului Judeţean, sau cum înţelege PDL-ul campania electorală

Blocarea bugetului Consiliului Judeţean de către Instituţia Prefectului loveşte în mii de oameni, fiind afectate cele mai importante domenii de activitate, de la sistemul de sănătate până la actul cultural.

Astfel, ca urmare a blocării bugetului Consiliului Judeţean, Spitalul Judeţean de Urgenţă are conturile blocate şi există riscul închiderii secţiilor acestuia, una după alta. Spitalul are bani în conturi dar nu îi poate folosi, astfel încât nu poate plăti utilităţile, nu se poate aproviziona cu medicamente sau materiale sanitare. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât numărul bolnavilor internaţi este foarte mare şi, cu fiecare zi, la spital se prezintă tot mai mulţi pacienţi. „Avem spitalul plin de bolnavi şi nu putem să facem niciun fel de plăţi pentru a ne aproviziona cu medicamente sau cu alte materiale strict necesare. La Unitatea de Primiri Urgenţe vin în fiecare zi foarte mulţi pacienţi iar stocurile nu mai sunt suficiente şi nu putem angaja cheltuieli, nu putem face comenzi pentru ceea ce este necesar. Nici plăţile pentru aparatura de înaltă performanţă nu le mai putem onora, ca să nu mai vorbesc de lucrările de reabilitare, pentru care firmele executante îşi cer banii”, arăta Mariana Bârsă, director economic al Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu.

Şi doctorul Bazil Stoica, şeful Secţiei obstetrică-ginecologie, a tras un semnal de alarmă cu privire la repercursiunile devastastoare pe care le are blocarea bugetului Consiliului Judeţean. Bazil Stoica a atenţionat că urgenţele medicale nu vor mai putea fi rezolvate din cauză că spitalul nu se poate aproviziona cu ceea ce este necesar, iar secţia pe care o conduce are deja probleme serioase. „Am ajuns să avem probleme şi în ceea ce priveşte necesarul de coli de scris pentru foile de observaţie. Iar în ceea ce priveşte Secţia obstetrică-ginecologie, efectele pot fi dintre cele mai grave. Aici vorbim de naşteri şi în marea majoritate a cazurilor acestea nu pot fi programate, nu se poate pune problema că în astfel de cazuri am putea trimite pacientele la Bucureşti”, a atenţionat doctorul Stoica.

Blocarea bugetului Consiliului Judeţean are efecte grave şi asupra asistenţei sociale. Persoanele cu handicap, adulţii şi copiii din centrele de plasament, bătrânii din căminele sociale sunt în pericol să nu mai primească hrană. Numai în centrele de asistenţă socială sunt 700 de persoane care au nevoie de îngrijire, iar aceasta este pusă sub semnul întrebării de acţiunea Instituţiei Prefectului. „Efectele sunt suportate atât de salariaţi cât şi de beneficiarii de asistenţă socială. Aceştia au nevoi speciale, mai ales persoanele cu handicap, este nevoie de medicamente, de hrană, de îmbrăcăminte şi de rechizite pentru copiii din centrele sociale. Asistenţii maternali nu îşi pot primi salariile iar angajaţii se întreabă dacă vor avea bani pentru sărbătorile care se apropie, fiindcă salariile nu pot fi plătite. Am ajuns la limita răbdării, nu mai putem tolera o asemenea situaţie provocată de inconştienţa unor indivizi din PDL”, spunea, la rândul ei, Felicia Trăistaru, şef Serviciu în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

O altă instituţie care are de suferit din cauza blocării bugetului Consiliului Judeţean este Biblioteca Judeţeană I. A. Bassarabescu. Directorul acesteia, Ion Gaghii, a declarat că acţiunea declanşată de Instituţia Prefectului are scop electoral şi este dirijată de liderul PDL Giurgiu, Marin Anton. „În judeţul Giurgiu s-a instaurat de câţiva ani o aristocraţie a mediocrităţilor, reprezentată la vârf de Marin Anton, de un prefect aşa zis apolitic şi de directoarea de la Finanţe, Virginia Velican, care a fost paraşutată la Giurgiu împreună cu Anton. Ei au început deja campania electorală, dar în felul lor, prin acţiuni iresponsabile. Astfel de indivizi speră să câştige, unul, preşedinţia Consiliului Judeţean, iar celălalt, funcţia de primar al municipiului. Numai că oamenii văd adevărul şi simt pe propria piele efectele acţiunilor acestor indivizi, care nu urmăresc binele municipiului şi al judeţului, ci urmăresc să blocheze toate proiectele din municipiu şi judeţ”, a declarat Ion Gaghii.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!