La zi

Când vine vorba de autostrăzi, construim puţin şi prost

autostrada simaeria orastie (38)De parcă n-am şti ce s-a întâmplat în România ultimilor ani, trebuie totuşi să reamintim un adevăr disconfortant: construim puţin şi prost. Conform ultimului raport întocmit de Consiliul Concurenţei, publicat pe site-ul instituţiei, cu doar 69 de km construiţi în cincinalul 2007-2011, România se află mult sub nivelul Ungariei, cu 400 de km construiţi în acelaşi interval, dar şi sub media europeană, de 154 de km.

Chiar şi aşa, ce am realizat a fost foarte scump, cheltuind mai mult decât polonezii, şi de aproape trei ori mai mult decât bulgarii. Astfel, preţul mediu pentru un kilometru de autostradă construit în zona de şes în Bulgaria este de 2,4 milioane euro, în timp ce la noi, pentru un kilometru de autostradă construit în aceeaşi zonă de relief, costurile ajung până la 6,9 milioane euro.

Revenind la subiectul kilometrilor de autostradă construiţi în intervalul 2007-2011, Ungaria şi Polonia sunt lideri în estul Europei, cu câte 400 de km, fiind urmaţi de Slovenia cu 184 km.

Din punct de veder al densităţii, cu 1,5 km de autostradă la 1000 km pătraţi, România se află mult sub media europeană, 35 de km la mia de kilometri pătraţi, şi se situează pe locul 27 din 31 de ţări analizate.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!