In aceste zile, echipe de inspectori ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi de Sănătatea Alimentelor desfăşoară ample acţiuni de control legate de sacrificarea porcilor , dar şi de condiţiile de desfacere a cărnii şi produselor din carne de porc.
Inspectorii DSVSA au in vizor pieţele agro-alimentare, târguri, oboarele de animale, abatoare şi centre de abatorizare şi de procesare a cărnii de porc. Nici gospodarii care au grescut porcii în curtea proprie nu scapă de rigorile legii. Ei nu au voie să comercializeze carnea şi vor trebuie să o analizeze la medicul veterinar din localitate sau la unităţile sanitar-veterinare din cadrul pieţelor agro-alimentare. Giurgiuvenii sunt, aşadar, sfătuiţi să achiziţioneze carnea şi produsele din carne de porc numai din locurile autorizate în acest scop, şi nu de la cetăţeni particulari. Nu uitaţi! Trichineloza este o boală specifică porcinelor şi care se transmite la om, îmbolnăvirea putând avea ca finalitate chiar decesul. Carnea infestată nu poate fi depistată cu ochiul liber. De aceea, cea mai bună măsură de prevenţie este achiziţia cărnii de porc şi a produselor rezultate exclusiv din locurile autorizate. Magazinele specializate şi măcelăriile comercializează produse care au avizul sanitar veterinar.