Actualitate Economic La zi

Cele mai arzătoare probleme ale municipiului Giurgiu şi-ar putea găsi rezolvarea în proiectele europene

_DSC0004„Nu există niciuna dintre temele majore privind dezvoltarea municipiului  care să nu fie finanţată cu fonduri europene” a declarat vineri, 4 aprilie, în conferinţă de presă, şeful liberalilor din municipiu şi administrator public al judeţului Giurgiu, Dumitru Beianu. El a venit cu informaţii proaspete despre Programul Operaţional Regional(POR) a cărui primă şedinţă de prezentare a avut loc pe 31 martie, la Călăraşi.
Dumitru Beianu a anunţat că la întrunirea respectivă şi Consiliul Judeţean(CJ) Giurgiu a avut un reprezentant care nu doar a asistat la discuţii, ci a şi avut propuneri cu privire la proiectele europene finanţabile.
Astfel, în pline dezbateri privind deja-renumitul credit pe care vrea Primăria Giurgiu să-l contracteze, o parte din bani urmând să meargă către investiţii, liberalul a prezentat presei locale o serie de oportunităţi de cofinanţare privind proiecte de interes major. Sunt 10 axe pe POR ce vizează investiţii cu bani europeni inclusiv pentru mediul urban.
Una dintre axe permite depunerea de proiecte privind eficientizarea energetică a clădirilor publice, cu o subaxă pentru îmbunătăţirea izolaţiei termice prin anvelopare, iar, ca noutate, investiţii pot fi făcute şi în subsoluri. „Sunt cartiere întregi din Giurgiu care au nevoie de asemenea lucrări, valoarea proiectelor este foarte mare şi este nevoie de toate resursele financiare pentru a le putea realiza”, a subliniat Beianu.
Autobuze electrice şi canalizare pluvială
El a mai spus că tot POR va permite finanţarea cu bani europeni a unor proiecte privind modernizarea transportului în comun, prin achiziţionarea de maşini electrice, cu reabilitarea şi adaptarea bazelor aferente la noile autovehicule. Şi, tot o noutate, în noua programare, vor putea fi finanţate şi proiectele pentru sisteme de colectare a apei pluviale.
De asemenea, tot în premieră, Uniunea Europeană ne dă bani pentru construirea de locuinţe sociale. Aici, Dumitru Beianu a revenit asupra importanţei existenţei unor terenuri pe care să fie amenajate cartiere cu asemenea locuinţe. „Vă amintiţi de acel schimb de terenuri, când, la propunerea domnului primar(Nicolae Barbu, n.r.), municipalitatea a dat la schimb un teren de 24 de hectare pentru o parcare? Dacă am fi avut acel teren, putea fi ridicat şi acolo, de exemplu, un astfel de cartier social”, a mai declarat administratorul public al judeţului, reiterând şi ideea exprimată în mai multe rânduri, potrivit căreia cei din Consiliul Judeţean sunt dispuşi să ajute Primăria Giurgiu în mai multe domenii privind fondurile europene. Este nevoie, însă, de cooperare.
„Poate găsim, totuşi, la dl. Nicolae Barbu, în al 12-lea ceas, înainte de posibila aprobare a acestui credit, a unor soluţii concrete de colaborare. Sunt proiecte în municipiu pentru care Consiliul Judeţean este dispus să se implice, cu specialişti, dar şi cu sumele necesare elaborării documentaţiei şi chiar a asigurării cofinanţării, în limitele prevăzute în forma finală a ghidului solicitantului”, a zis Beianu, precizând, însă, cu părere de rău, că, în prezent, între cele două instituţii sunt mai degrabă opinii divergente pe acest subiect.
Cătălina Sfetcu
.

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!