La zi

Cine vrea "moartea" Spitalului Judeţean?

MIHAI PETRE

De ce o duce rău Spitalul Județean?  Acuzat din toate părțile că situația în care a ajuns unitatea sanitară giurgiuveană s-ar datora proastei conduceri, managerul Mihai Petre a organizat o conferință de presă, în care a explicat situația financiară a Spitalului.

Dacă în privința finanțărilor primite de la Ministerul Sănătății, nu există probleme, Ministerul asigurând constant fondurile necesare derulării programelor naționale de sănătate, când vine vorba despre fondurile de la Casa de Asigurări de Sănătate, situația este dezastruoasă. Astfel, dacă în 2010, Spitalul primea 26 de miliarde de lei de la CAS, în 2014, suma a ajuns la doar 16 miliarde. Iar de asta nu este vinovată Casa de Asigurări de la Giurgiu, ci conducerea centrală a CNAS.

Scăderea constantă a indicatorului de grad al Spitalului județean, în urma numeroaselor controale sau faptul că, de fiecare dată când se încheiau contractele cu CAS se promitea o majorare a fondurilor la rectificare, însă aceasta nu mai venea niciodată sunt doar câteva din motivele ce au dus spitalul în situația actuală, afirmă directorul Mihai Petre.

În plus, a scăzut numărul de paturi finanţate, dar şi cel al numărului cazurilor finanţate de CAS lunar (de la 1480, la 1180). S-a cerut, apoi, compensarea acestor pierderi prin așa-numitele spitalizări de o zi, lucru imposibil de realizat, în condițiile în care Spitalul Județean nu are serviciu de permanență în ambulatoriul de specialitate.

Mai mult, CAS nu ia în calcul spitalizările prin Unitatea de Primire Urgenţe, ceea ce înseamnă că, după ora 14 (când în ambulatoriu nu mai există medici) şi de vineri după luni nu se mai pot face spitalizări. În plus, nici Cameră de Gardă nu poate fi înfiinţată, pentru că, potrivit legii, acolo unde există UPU, nu poate exista Cameră de Gardă.

Grav este faptul că cele 16 miliarde alocate de CAS nu acoperă decât salariile, achiziţionarea de medicamente, materiale sanitare şi tot ceea ce este necesar funcţionării Spitalului fiind puse sub semnul întrebării. Şi asta pentru că, potrivit legii, aceste cheltuieli nu pot fi acoperite decât de banii primiţi de la CAS, fiind exclusă acoperirea lor din fondurile CJ sau ale Ministerului Sănătăţii.

Concluzia directorului Mihai Petre este că politica financiară dusă de Casa Națională de Asigurări de Sănătate urmărește ca spitalele județene, ca cel de la Giurgiu, să moară încet.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!