La zi

Viitoarea Constituţie prinde contur

Preşedintele PNL Crin Antonescu a confirmat marţi, că la nivelul USL s-a ajuns la un consens asupra mai multor teme privind revizuirea Constituţiei, între care mecanismul de desemnare a premierului, situaţiile în care se dizolvă Parlamentul, regimul interceptărilor sau al proprietăţii.

Este de amintit că luni seara, 27 mai, cei doi lideri ai USL, premierul Victor Ponta, şi şeful Senatului, Crin Antonescu, s-au întâlnit pentru a conveni asupra speţelor de mai sus.

Astfel, premierul va fi desemnat în continuare de preşedinte, dar nu oricum, ci ţinând cont de voinţa electorală. Aşadar, preşedintele ia act de rezultatul alegerilor parlamentare şi nominalizează oficial premierul… în persoana celui propus de prima formaţiune politică, partid sau alianţă, în ordinea numărului de voturi.

Mandatul prezidenţial va fi exercitat pe o perioadă de patru ani, nu de cinci, iar alegerile, inclusiv cele parlamentare, nu vor mai fi organizate iarna. Acestea vor fi organizate cel mai târziu în luna noiembrie.

Cât priveşte dizolvarea legislativului, aceasta va fi posibilă dacă un referendum de demitere a preşedintelui eşuează, şi asta doar în situaţia în care propunerea de demitere formulată de Parlament înregistrează mai multe voturi împotrivă decât pentru.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!