Actualitate

Clădirea fostei Stomatologii, sortită demolării

Veche de mai bine de 100 de ani, clădirea fostei Stomatologii ascunde o istorie ce începe în secolul XX, atunci când s-a construit imobilul ce mai târziu avea să devină unitate medicală. În acea perioadă, un arendaş de origine greacă vine din Teleorman şi se stabileşte în Giurgiu, aici unde îşi ridică o frumoasă locuinţă în vecinătatea Parcului Alei.

Cei mai mulţi giurgiuveni identifică această clădire cu fosta Stomatologie care a funcţionat mai bine de două decenii. În anii ’90, a fost abandonată de medici, care rând pe rând au părăsit imobilul pentru a-şi deschide cabinete particulare. De atunci totul a fost lăsat în ruină, pradă oamenilor străzii şi hoţilor de fier vechi. S-a deteriorat cu repeziciune, iar astăzi este la un pas de demolare, o alternativă mai simplă la recondiţionarea ei şi redarea în folosinţă. Într-una din încăperile acestei clădiri locuieşte de aproape patru ani şi o familie. Cele două persoane nu au unde să se ducă şi, spun ei, au acceptul proprietarului pentru a sta aici. Din păcate, odată cu ruinarea acestor clădiri de legendă, se ruinează şi frumuseţea unei zone istorice a oraşului, ce ar fi putut fi valorificată sub forma unui puternic brand turistic, dar asta numai prin colaborarea strânsă a autorităţilor giurgiuvene, este de părere muzeograful Emil Păunescu.

Pentru giurgiuvenii mai în vârstă, parfumul acestor zone se va păstra doar în amintirea lor, iar nouă, urmaşilor, nu ne mai rămâne decât să încercăm să ne imaginăm cum arătau cândva străzile emblematice din zona Parcului Alei, decorate cu imobile, adevărate bijuterii arhitecturale.

 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!