Politic

Congresul USL a confirmat: PNL, PSD şi PC nu vor colabora cu Băsescu şi cu PDL

•Cele trei partide au decis şi în forurile supreme desemnarea lui Victor Ponta drept candidat al USL la funcţia de prim ministru şi a lui Crin Antonescu la funcţia de preşedinte al României

Congresul USL care a avut loc sâmbătă, 7 aprilie, la Complexul Expoziţional Romexpo, a fost precedat de congresele celor trei partide componente ale Uniunii, toate cele trei foruri hotărând în egală măsură că nu vor colabora cu PDL şi cu Traian Băsescu şi desemnându-i pe Victor Ponta şi Crin Antonescu drept candidaţi pentru funcţiile de prim ministru, respectiv de preşedinte al României. Aproximativ 10.000 de persoane s-au strâns apoi în pavilionul central al Romexpo, pentru Congresul comun al USL, în aşteptarea celor trei lideri de partid, Crin Antonescu, Victor Ponta şi Daniel Constantin.

Invitatul de onoare al evenimentului a fost primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Acesta va fi sprijinit la alegerile locale de către USL şi a declarat că, la rândul său, este alături de această alianţă. „România are nevoie de un pic de linişte, de un pic de respect, de un pic de onestitate, de un pic de fericire. România are nevoie de o nouă conducere. PDL crede că pasajul Basarab este al lui Băsescu, stadionul al lui Videanu şi Bucureştiul al lui Udrea, iar România este a lor. Noi, aici, credem că pasajul, stadionul şi toate celelalte sunt ale bucureştenilor, aşa cum toate lucrurile pe care USL se pregăteşte să le facă atunci când va guverna vor fi ale românilor şi în beneficiul românilor”, a declarat Sorin Oprescu.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a avut un discurs axat pe rolul pe care ar trebui să îl aibă un Guvern în România. Liderul social democrat a arătat că depolitizarea structurilor administrative este unul dintre obiectivele principale ale USL. „Sunt câteva lucruri importante pe care, astăzi, aici, în faţa dumneavoastră şi în faţa celor care aşteaptă foarte mult de la USL, ţin să le spun clar, răspicat. Primul lucru. Am venit să vă spun că USL va câştiga alegerile următoare: alegerile locale, alegerile parlamentare şi alegerile prezidenţiale. Este, însă, foarte important să spunem cum vom câştiga aceste alegeri şi, mai ales, ce vom face după ce le câştigăm. Asta aşteaptă românii  de la noi, asta aşteaptă fiecare membru de partid, dar şi fiecare cetăţean din partea USL. O să încerc să vă răspund la aceste întrebări, începând, evident, cum le câştigăm, şi am o singură propunere şi o singură soluţie pentru dumneavoastră: fiind uniţi şi solidari în USL, nu separat, nu cu alţii, nu aplecând urechea la ceea ce a fost în toţi aceşti ani şi în această perioadă, o propagandă securisto-ceauşistă împotriva USL. Nu cred că într-o ţară democratică din lume s-a mai întâmplat ca acuzele şi critica, 24 de ore din 24, a propagandei oficiale, să se îndrepte mereu împotriva opoziţiei. Noi suntem cei răi – din cauza noastră nu poate bietul preşedinte şi bietul guvern să lucreze. Sunt foarte fericit că am trecut peste toate dezinformările lor, peste toate încercările lor, peste toate prorocirile lor şi astăzi suntem uniţi, aici, şi vreau să spun, să o spun clar, că trebuie să fim uniţi în alegeri, la guvernare şi în anii care vin. Aceasta este soluţia să câştigăm alegerile şi să ne ţinem de cuvânt faţă de oameni”, a declarat preşedintele PSD.

În finalul Congresului s-a adresat membrilor USL şi invitaţilor, preşedintele PNL Crin Antonescu. Acesta a vorbit şi el despre necesitatea depolitizării domeniilor esenţiale pentru o societate democratică. „Poate prima boală de care această ţară şi această societate suferă este ciuma politizării şi vă spun camarazi, că dacă suntem o armată, trebuie să fim o armată de eliberare şi nu o altă armată de ocupaţie. Conducătorii de azi ai României trebuie să plece de la Palatul Cotroceni, de la Palatul Victoria, din ministere şi din toate ţesuturile vieţii publice româneşti, unde în mod nelegitim s-au infiltrat, dar sensul angajamentului nostru politic nu este de a le lua locul decât acolo unde este firesc să se afle forţa politică. Câştigând bătălia cu actuala putere armata noastră trebuie să sune retragerea partizanatului politic şi a politicului de acolo de unde el nu are ce căuta: din economie, din justiţie, din educaţie, din sănătate, din ordinea publică, din serviciile secrete, din armată, de peste tot.

Da, avem şi vom aplica politici pentru educaţie, politici pentru sănătate, politici economice, politici de securitate, dar vreau să fim înţeleşi între noi şi înţeleşi cu compatrioţii noştri că vrem o Românie în care o şcoală este condusă de către un bun profesor şi nu de un membru de partid neapărat, în care o instanţă de judecată sau un Parchet sau însuşi Ministerul Justiţiei sunt scoase de sub influenţa factorului politic şi partizan, că vrem un sistem în care cetăţeanul, contribuabilul, agentul economic, pensionarul să fie respectaţi şi serviţi indiferent de faptul că au sau nu o apartenenţă politică, indiferent că sunt sau nu membri ai unui partid. Preşedintele României este, în conformitate cu Constituţia şi cu mandatul pe care constituţional cetăţenii i-l dau, reprezentant şi nu şef. Nu e şeful nimănui. Preşedintele României nu e şeful nimănui. E reprezentantul tuturor, ceea ce e mult mai greu. Preşedintele este moderator şi nu intrigant. Preşedintele este garant al Constituţiei, al legii, al bunei funcţionări a instituţiilor, este garant şi nu cenzor. Aceste lucruri trebuie să fie foarte clare şi mai cu seamă trebuie să fie unul mai clar decât toate – preşedintele României, odată ales, şi-a încheiat cariera politică partizană. Preşedintele României nu mai poate fi, nu mai are dreptul să fie partizan, pentru că, spre deosebire de Guvern, el are responsabilitatea întregului, a proiectelor de durată şi a constucţiilor de consens”, a arătat în discursul său preşedintele Crin Antonescu.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!