Social

Cum putem să prevenim cancerul cu ajutorul alimentaţiei potrivite şi a activităţii fizice

stop_cancer-300x271
In cel mai recent raport al American Association for Cancer Research se arata ca 585.720 dintre decesele provocate de cancer in Statele Unite sunt asociate cu comportamente ce pot fi prevenite. Pentru o boala care de cele mai multe ori pare (si chiar este) lispita de sens, este posibil ca multe dintre cauze sa fie evitate cu ajutorul unor trucuri referitoare la stilul de viata.
Cele mai comune cauze ale cancerului, care pot fi prevenite, sunt:

  • 33% consumul de tutun
  • 20% obezitatea
  • 16% infectii cauzate de unul sau mai multi patogeni ce duc la aparitia cancerului
  • 5% activitate fizica insuficienta
  • 5% obiceiuri alimentare proaste
  • 2% expunerea la razele ultraviolete ale soarelui sau ale aparatelor de bronzat

Greutatea excesiva este asociata cu cancerul colorectal, endometrial, al vezicii biliare, la rinichi, la pancreas si cancerul de san post-menoopauza.
Vestea buna este ca unele tipuri de cancer, precum cancerul pulmonar, sunt in declin. Dar, altele, precum cancerul la pancreas, la rinichi, tiroida si ficat, cresc constant.
“Tipurile de cancer care sunt in crestere sunt cele care sunt asociate cu obezitatea”, a spus purtatorul de cuvant al American Association for Cancer Research, Timothy Rebbeck.
“Acesti factori nu sunt independenti, astfel ca daca fumati, sunteti inactivi si obezi, aveti mai mult sanse de a face cancer”, a adaugat acesta.
Mecanismul prin care greutatea influenteaza cancerul variaza in functie de tipul de cancer, dar are de a face si cu modul in care un indice de masa corporala perturba hormonii corpului, care la randul lor perturba ADN-ul.
“Obezitatea este asociata si cu inflamatia, iar cancerul este o boala a inflamatiei”, a explicat Rebbeck.
Astfel, se pare ca dieta si activitatea fizica sunt aproape la fel de importante ca lipsa consumului de tutun atunci cand vine vorba de prevenirea cancerului.
In lumina acestui lucru, pare ciudat ca acesta nu este un mesaj de sanatate publica.
De obicei, avertismentele din jurul centrului de obezitate sunt cu privire la bolile de inima si la diabet, doua afectiuni grave, dar care sunt mai putine infricosatoare decat cancerul.
Rebbeck a confirmat ca pana acum, mesajele de sanatate publica din jurul obezitatii au avut tendinta de a evita riscul aparitiei cancerului.
“A existat mai multa educatie a populatiei despre asocierea dintre obezitate si diabet”, a spus Rebbeck.
“In comunitatea cancerului, ne-am concentrat pe lucruri precum fumatul si expunerea la soare. Acest lucru ar putea sa se schimbe pentru ca oamenii se tem de cancer mai mult decat se tem de alte boli”.
Sursa: The Atlantic
Articol preluat din www.hotnews.ro

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!