Politic

Demisia mea nu este neapărat o demisie din PNL, nu este o desprindere față de oamenii cu care am lucrat atâția ani. Înseamnă doar desprinderea față de un sistem de conducere al organizației teritoriale Giurgiu. Atât.

Reporter: Anul acesta se împlinesc aproape 9 ani de când sunteţi în Partidul Naţional Liberal. Aţi ţinut să sărbătoriţi această vârstă cu o demisie zilele trecute. Ce v-a determinat să-i părăsiți pe foștii colegi din Partidul Național Liberal?

Dragoș Ujeniuc: Cred că orcine își dă seama, dintre cei care mă cunosc, că pentru mine nu este un moment festiv nici pe departe. L-aș putea cataloga chiar ca un moment trist din viața mea, atâta vreme cât am investit bunăcredință și un comportament onest față de lume. Se vor repezi unii să spună că am avut un moment de rătăcire când am trecut în tabăra lui Stolojan, ei neștiind că eu am rămas liberal. Acest lucru m-a determinat să mă întorc în Partidul Național Liberal. Demisia mea nu este neapărat o demisie din PNL, nu este o desprindere față de oamenii cu care am lucrat atâția ani. Înseamnă doar desprinderea față de un sistem de conducere al organizației teritoriale Giurgiu. Atât.

Reporter: Presupunând că într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat lucrurile se vor schimba în cadrul PNL Giurgiu, excludeți posibilitatea întoarcerii în PNL Giurgiu?

Dragoș Ujeniuc: Cu toată sinceritatea vă spun că sper ca lucrurile să intre pe un făgaș normal, democrația să înceapă să scoată capul în Organizația Giurgiu pentru ca eu cât și alții să revenim. Cine se așteaptă ca eu să declanșez un atac virulent la adresa lui Lucian Iliescu, se înșeală pentru că nu o voi face. Nu am nimic cu omul, cu primarul sau cu colegul și prietenul meu Lucian Iliescu! Am ce am cu cel care conduce filiala județeană a PNL și care nu este nici pe departe unul și același cu primarul Lucian Iliescu, cu familistul Lucian Iliescu. Nu e treaba mea să-l judec ca primar. Acesta este atributul electoratului. Și apropo, de asta nu am să influențez electoratul, cum că el este mai bun sau mai slab! Convingerea mea fermă este că – așa cum îl cunosc eu sau cum îl cunoașteți toți care ați avut contact cu el, giurgiuvenii îl cunosc foarte bine și ar fi un gest lipsit de respect din partea mea să încerc să influențez eu electoratul într-un fel sau altul. Nu sunt adversarul lui în vreo candidatură. Giurgiuvenii vor fi aceia care vor spune într-un fel sau altul: Ajunge, sau hai mai departe!

 

Reporter: Concret, ce anume v-a determinat sau supărat în maniera de conducător al Organizației Județene a PNL? Din câte am înțeles, nu sunteți singurul nemulțumit de acest lucru.

Dragoș Ujeniuc: În ceea ce privește viața de partid, dacă cineva consideră că e vorba de o organizație în care există o singură voce, iar când alte voci s-ar putea ridica se întâmplă ce s-a întâmplat cu Dumitru Beianu, cu mine sau alții, atunci înseamnă că eu am reprezentarea greșită despre ceea ce trebuie să fie într-un partid. După discuții îndelungate în cursul anului trecut cu privire la candidatura lui Beianu la Consiliul Județean – și fac o paranteză, Beianu nu mi-a fost nici prieten nici apropiat, eu îl apreciez pentru onestitatea și calitățile lui. Recunosc de altfel în fața oricui, că nu de puține ori l-am criticat pe Beianu, atât în partid cât și în discuțiile noastre pentru anumite defecte ale lui. Cel mai mare defect fiind acela că tace, cel mai mult! Dar când vorbește, vorbește ce trebuie! Calitățile lui Dumitru Beianu sunt: bunul simț, limbajul civilizat, o retorică sănătoasă și plăcută! S-a întâmplat că l-a deranjat pe domnul Iliescu, când s-a hotărât să-l atace într-un mod pe care el nu l-am acceptat – atât eu cât și zeci de primari din județ. Domnul Iliescu a considerat la vremea aceea că este un puci, ceva organizat, eu habar nu am, nu știu ce s-a întâmplat. Cine i-a convocat atunci pe primari să-i întoarcă hotărârea lui Lucian Iliescu, nu ştiu, cert este că s-a întâmplat așa! Am salutat însă faptul că lucrurile s-au pus pe făgașul lor normal. Am crezut cu naivitate că chiar e sinceră revenirea la normalitate a președintelui Lucian Iliescu! Nu a fost să fie așa, pentru că nu a uitat și nu a iertat faptul că a fost înfruntat de către Beianu! Atunci când s-a ajuns în preziua depunerii candidaturilor, îl anunță că nu va semna dosarul de candidatură la președinția Consiliului Județean. Ca să înțeleagă toată lumea de ce eu mi-am dat demisia: Delegația Permanentă a Partidului și Biroul Politic Teritorial au hotărât, cu o susținere vehementă, să propună candidatura lui Dumitru Beianu la președinția Consiliului Județean (…) Primul care a încălcat hotărârea a fost chiar Lucian Iliescu! Și asta fără a se discuta măcar o secundă în delegația permanentă sau în biroul politic, s-a dus la centru și a propus candidatura pentru domnul Mustățea! Domnul Mustățea nu are ce căuta din punct de vedere statutar în jocul ăsta, pentru că altfel s-a hotărât! Trist este că la centru s-a primit propunerea președintelui fără să se analizeze dacă asta vine sub oblăduirea delegației permanente sau a biroului politic teritorial. Încălcarea cea mai gravă – care în mod normal se lasă cu excludere din partid, a fost comisă de domnul Iliescu! El nu avea cum să se ducă cu dosarul de candidaturi la București fără a-l supune aprobării delegației permanente și biroului politic ale căror hotărâri nu au fost întoarse nicio clipă! Niciunul din membrii biroului politic teritorial sau ai delegației permanente nu are decât o singură percepție: candidatura lui Beianu!

Reporter: Există voci din mediul politic local care sunt de părere că acest gest ar putea însemna începutul sfârșitului politic al lui Lucian Iliescu.

Dragoș Ujeniuc: În mod firesc așa ar trebui să fie!

Reporter: Vorbim de Lucian Iliescu, care este un politician abil și un om foarte bine văzut și la nivelul național al PNL!?

Dragoș Ujeniuc: Nu, nu, nu! Totul pornește de la totalitarismul exagerat şi continuu al domniei sale. Aici e toată problema. Să știți că nu e prima oară cînd mă bate gândul să abandonez activitatea politică în această organizație, dacă tot timpul asistăm la un monolog neîntrerupt. Ședințele noastre de birou erau un monolog neîntrerupt, ici colo câte o întrerupere, dar în rest…

Reporter: Ce veți face în continuare din punct de vedere politic? Aveți de gând să vă orientați către o altă formațiune?

Dragoș Ujeniuc: Veți crede sau nu, am făcut gestul acesta și vă dau cuvântul de onoare că simt o ușurare imensă…

Reporter: De ce?

Dragoș Ujeniuc: Parcă am scăpat de o povară. E greu să stai într-o atmosferă ca asta.

Reporter: Că nu mai asistați la acele monologuri?

Dragoș Ujeniuc: Da… și stilul de conducere. Tot cu toată sinceritatea vă spun că am făcut-o cu regretul că acolo am lăsat oameni care suferă enorm din cauza aceluiași tratament da … nu comentez de ce ei nu fac ceea ce am făcut eu. Poate nu am eu dreptate, dar să de-a Dumnezeu să nu am dreptate și Partidul Național Liberal Giurgiu să-și găsească în continuare mersul victorios în alegeri sub conducerea lui Lucian Iliescu și voi avea tăria să recunosc că eu am greșit! Vă spun însă că după o asemenea întâmplare este, practic, imposibil!

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!