Actualitate

Deputatul Liliana Ciobanu solicită revenirea spitalelor în subordinea Ministerului Sănătății

lili ciobanuZilele trecute, deputatul independent Liliana Ciobanu a înaintat o întrebare domnului ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, pe tema situaţiei dificile a finanţării spitalelor de către autorităţile judeţene şi locale.
Iată ce scria doamna deputat în interpelarea către ministrul Sănătăţii:
„Stimate domnule ministru,
După cum cunoașteți cu siguranță, după momentul preluării de către autoritățile locale și județene a mai multor unități medico-sanitare din țară s-a creat o anumită rumoare și dezordine, deoarece unitățile administrativ-teritoriale nu dispuneau, în prealabil, de bugetele necesare finanțării acestora. Tranziția a fost una dificilă, deoarece, în cele mai multe cazuri, autoritățile locale nu au avut timpul necesar pentru a se putea implica din punct de vedere administrativ și financiar în bună funcționare a autorităților modico-sanitare preluate de la Ministerul Sănătății.
Astfel, anii trecuți au fost traversați extrem de greu de către unitățile spitalicești ajunse sub oblăduirea Consiliilor Județene și a celor locale, mai ales după ce, în 2011, un număr de 67 spitale din țară au fost închise din cauza lipsei de eficiență. De asemenea, nici proiectul care prevedea transformarea unităților medicale închise în cămine pentru vârstnici nu a mai fost pus în aplicare, tot din lipsa banilor necesari. În același timp însă, după cum opinia publică a observat, în România bugetele instituțiilor de stat au fost efectiv jefuite, după bunul plac al potentaților politici și ai prietenilor lor.
Având în vedere faptul că și acest an este unul destul de precar din perspectivă financiară și bugetară, foarte multe administrații locale fiind în pragul colapsului, vă întreb următoarele:
1. Ce sumă ar trebui alocată de către bugetele locale unităților sanitare ?
2. Ce măsuri de descentralizare financiară va lua Ministerul Sănătății care să avantajeze autoritățile locale în gestionarea unităților medico-sanitare preluate fără voia lor ?
3. Care este procentul din contribuțiile persoanelor fizice și juridice colectate dintr-un județ la Fondul Național Unic de Sănătate ce va reveni acelui județ ?
4. Care este situația financiară a spitalelor preluate de autoritățile locale și județene din județul Giurgiu ?
5. Aveți în intenție trecerea unităților spitalicești respective înapoi la Ministerul Sănătății, având în vedere efectul negativ produs din momentul în care acestea au trecut la autoritățile locale ?
6. Ce se întâmplă cu situația existentă la conducerea Spitalului Județean Giurgiu, cunoscut fiind faptul că a fost un întreg scandal cu organizarea concursului pentru postul de manager ?
Solicit răspuns scris.
Deputat independent de Giurgiu,
Liliana CIOBANU”
Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!