Actualitate La zi Politic

Deputatul Maria Gabriela Horga: „Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență privind stabilirea schemei de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022”

Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență privind stabilirea schemei de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.

Potrivit estimărilor Ministerului Energiei, de compensarea facturilor la energie electrică vor beneficia 5.200.000 de gospodării, adică în jur de 13 milioane de români. La gaze naturale este vorba de 2.200.000 de gospodării la gaze naturale, adică 3 milioane şi ceva de români. În total, vor fi sprijiniți 65% din cei racordaţi la energie electrică şi, la fel, 65% din cei care sunt racordaţi la gaze naturale. La energie electrică, vorbim de o compensare pentru consum mediu între 30 de kw şi 200 de kw/lună, deci între 150 şi 1000 de kilowaţi, pragul maxim, pe o perioadă de 5 luni.

Schema de compensare pentru energie electrică vizează acordarea unei compensări la plata facturilor de energie electrică în valoare de 0,21 lei/kwh, care reprezintă media aritmetică a tarifelor reglementate.

La gaze naturale este vorba de compensarea unui procent de 25% din factură, pentru un consum minim de 100 de m3/an şi 1200 de m3/an. S-a luat în calcul consumul anual pentru că 80% din consumul de gaze este în principal în perioada de iarnă. Măsurile vor fi aplicate în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

Compensarea este un proces facil, iar cetățenii nu vor fi nevoiți să stea la cozi pentru a depune dosare, ci se va face direct pe factură. Prin acest sprijin financiar Guvernul îi ajută pe români să plătească o sumă similară anului trecut.

Această măsură completează Legea consumatorului vulnerabil, votată recent de Parlament. Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare pentru acest act normativ. Au fost stabilite detaliile mecanismului de punere în aplicare a măsurilor prin care persoanele cu venituri mici sunt sprijinite să-și achite facturile la încălzire. Aceste subvenții se vor acorda începând cu 1 noiembrie 2021 pe toată perioada sezonului rece, arata deputatu PNL de Giurgiu, Maria Gabriela Horga.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!