Actualitate

Deputatul Toma Petcu ia atitudine față de atacurile din ultima vreme și îndeamnă la calm, responsabilitate și solidaritate

„Am așteptat foarte mult timp și m-am gândit dacă ar trebui ca, la toate atacurile politice pe care PSD Giurgiu le are la adresa Guvernului Orban și PNL, să dau un răspuns sau nu. Consider că, în această perioadă, pentru noi, politicienii, este mult mai important modul în care gestionăm o situația de criză creată de pandemie, unică în istoria postdecembristă, prin care trece România și întreaga omenire. Prin gestionare înțeleg ca fiecare dintre noi, cei care avem atribuții exprese în statul român să ni le îndeplinim, fiecare pe funcțiile pe care am fost numiți sau aleși, și să lăsăm deoparte dezbaterile și competițiile politice. Îmi pare rău că atât eu cât și colegii din PNL nu facem pe placul celor din PSD Giurgiu, prin nerespectarea tuturor deciziilor și hotărârilor pe care le adoptă Guvernul în această perioadă și probabil că, pentru satisfacerea orgoliilor lor, ar fi trebuit să ne plimbăm cu mașini decapotabile în plină criză de coronavirus, doar pentru a vedea cetățenii că existăm.
Aș vrea să încep prin a-l întreba public pe președintele Consiliului Județean Giurgiu, Marian Mina, cum își explică faptul că, în condițiile în care cunoștea încă de la începutul acestui an iminența începerii crizei de coronavirus, a aprobat, în ședință de consiliu, un buget mai mic decât anul trecut pentru Spitalul Judetean de Urgență Giurgiu. Totodată, aș vrea să comunice public, atât conducerea Consiliului Judetean Giurgiu cât și cea a Spitalului Județean de Urgență, ce achiziții pentru combaterea pandemiei de coronavirus a făcut în ultimele două luni. Deocamdată, din comunicările publice, singurele materiale și echipamente primite de Spitalul Județean Giurgiu au fost cele repartizate de Guvernul României prin Departamentul pentru Situații de Urgență (ISU Giurgiu) și echipamentele date de Crucea Roșie Giurgiu, din donațiile pe care aceasta le-a primit. Apreciez faptul că președintele Consiliului județean, Marian Mina, s-a gândit să facă o rectificare bugetară pentru alocarea de sume suplimentare Spitalului Județean de Urgență Giurgiu și mi-aș dori ca toți cei 4,5 milioane de lei alocați să fie cheltuiți eficient de către conducerea spitalului giurgiuvean, în lupta pentru combaterea coronavirusului. Totodată, pentru a fi siguri că acest lucru se întâmplă, consider că este necesar ca toate achizițiile realizate de spital să fie comunicate public, în momentul în care se materializează, astfel încât atât cetățenii cât și cadrele medicale să aibă încredere că echipamentele și materialele necesare în lupta cu pandemia de coronavirus există.
De asemenea, salut efortul făcut de Guvernul PNL, prin Ministerul Economiei, acela de a aproba în Adunarea Generală a Acționarilor, sume importante de bani pentru mai multe spitale din România, printre acestea aflându-se și Spitalul Județean Giurgiu, cu suma de 1,5 milioane lei, bani necesari pentru sistemul sanitar giurgiuvean, mai ales că următoarele săptămâni se anunță a fi critice în lupta cu pandemia care a cuprins întreaga lume.
Atrag atenția, atât conducerii Consiliului Județean Giurgiu, cât și celei a Spitalului Județean Giurgiu că au la dispoziție, în acest moment, aproximativ 6 milioane de lei pentru achiziționarea de materiale și echipamente sanitare și le cer să apeleze la procedurile simplificate de achiziții pe care Guvernul le-a aprobat pentru această perioadă, astfel încât să realizeze achiziții cât mai rapide pentru tot ceea ce este necesar în lupta cu virusul Covid-19.
Este foarte important ca aceia care vor derula aceste achiziții să le realizeze cu respectarea legislației în vigoare, dar și cu o transparență cât mai mare, astfel încât toate aceste cheltuieli să fie eligibile pentru a fi decontate ulterior de Ministerul Fondurilor Europene, prin schemele de finanțare pe care Guvernul României le-a negociat cu Comisia Europeană. Cu alte cuvinte, sistemul sanitar din Giurgiu are o ocazie unică să realizeze achiziții de 6 milioane de lei și, totodată, să realizeze documentația necesară pentru ca această sumă să fie recuperată de la Comisia Europeană.
Sper ca măcar acum, în al doisprezecelea ceas, conducerea PSD a Consiliului Județean Giurgiu să realizeze că aceasta este o ocazie unică pentru a dota Spitalul Județean Giurgiu cu materiale și echipamente necesare în lupta cu Covid-19, dar să și recupereze aceste sume pentru a le putea folosi în dotarea și modernizarea spitalului. Atrag atenția asupra unui fapt pe care, probabil, conducerea PSD Giurgiu nu-l mai realizează în acest moment: Spitalul Județean Giurgiu a fost și este condus de aproximativ șase ani de zile de către oameni apropiați PSD Giurgiu. De asemenea, Consiliul Județean Giurgiu este de patru ani condus de PSD Giurgiu și, în ultimii trei ani, mai bine de doi ani și jumătate Guvernul României a fost condus tot de PSD. Prin urmare, toate motivele de nemulțumire legate de sistemul sanitar din Giurgiu pot fi legate doar de PSD, iar efortul pe care Guvernul Orban le face în acest moment este unul excepțional, pentru că ne aflăm într-o situație excepțională.
În final, fac apel către conducerea PSD Giurgiu să dea dovadă de mai multă responsabilitate și echilibru și să nu încerce capitalizarea politică pe baza unei pandemii mondiale și a unei crize în sănătate nemaiîntâlnită în ultimii 50 de ani și să se concentreze mai mult pe atribuțiile pe care le au în funcțiile în care au fost aleși sau numiți.
De asemenea, vreau să le mulțumesc tuturor celor aflați în linia întâi, eroii noștri, cei care lucrează zi de zi într-un mediu expus contaminării cu coronavirus, mă refer aici la medici, asistenți, infirmiere, brancardieri, angajați atât ai spitalelor cât și ai serviciilor de ambulanță, angajați ISU, ai Poliției, ai Jandarmeriei, ai armatei, ai Poliției de Frontieră, angajaților DSP, tuturor celor care lucrează în zona de prestări servicii publice și de asigurare a utilităților, angajaților din supermarketuri și magazine și a tuturor celor care în fiecare zi ies din casă pentru a se asigura că viața românilor merge într-un ritm normal.
Vreau să îndemn toți giurgiuvenii la calm și răbdare, să stea pe cât posibil izolați în case, să respecte toate normele și regulile de izolare și carantină, să respecte toate indicațiile comunicate public, atât de igienă personală cât și de sănătate personală, doar împreună vom trece cu bine prin această criză.
STAȚI ACASĂ!”

Deputat Toma Petcu

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!