Actualitate

Guvernul USL nu majorează taxele şi impozitele

La scurt timp după ce a câştigat net alegerile parlamentare, Uniunea Social Liberală îşi continuă, practic, guvernarea. Şi asta într-o perioadă delicată,  guvernul USL ajungând să se confruntă şi cu situaţii ce frizează absurdul. Bunăoară, ştirea conform căreia s-ar fi adoptat o hotărâre de guvern prin care  s-ar majora taxele şi impozitele cu 16% este falsă. Taxele şi impozitele locale se stabilesc exclusiv de către autorităţile publice locale.

Este de amintit aici că acest proiect de HG a fost iniţiat de Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu iar în octombrie a fost retras pentru că rata inflaţiei pentru 2012 avea o valoare mai mare decât cea reală, iar calculele au trebuit refăcute.

Aşadar, nu se măreşte nicio taxă locală, în nici un caz nu intervine guvernul în finanţele publice locale, acesta fiind atributul consiliilor locale. Există o lege care dă voie autorităţilor locale să actualizeze taxele cu rata inflaţiei. Nu îi obligă însă deloc să o facă! De asemenea, nu este obligatoriu ca taxele să crească, ele pot foarte bine să scadă. Totul depinde de consiliul local al fiecărei localităţi.

Conform Codului Fiscal, o dată la trei ani, administraţiile locale au dreptul de a indexa taxele şi impozitele cu un procent cuprins între 1 şi 16%, astfel încât acestea să fie actualizate cu inflaţia. Ultima actualizare a taxelor şi impozitelor locale a fost aplicată începând cu anul 2010.

În aceeaşi ordine de idei, este de precizat că Ministerul de Finanţe este cel care îşi dă acordul asupra acestui lucru şi transmite autorităţilor locale care a fost valoarea inflaţiei pe trei ani.

Cât priveşte strict Guvernul USL, acesta va păstra cota unică; nu se va majora nicio taxă sau impozit.

Pentru a colecta mai mulţi bani la bugetul de stat se va lua în calcul mărirea redevenţelor statului şi o mai bună colectare a veniturilor. Doar prin eliminarea mafiei lui Sorin Blejnar de la ANAF, statul a strâns în numai trei luni, aproximativ 300 de milioane de euro.

Altfel, mai este de precizat că Hotărârea de Guvern privind actualizarea taxelor locale cu inflaţia nu va fi publicată până ce nu se va înţelege foarte clar că Guvernul Victor Ponta nu măreşte aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, dacă acestea consideră că este necesar.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!