Cultură

Dublu eveniment la Muzeul Judeţean “Teohari Antonescu”

O interesantă expoziţie “Zeităţi sau jucării ”,  asupra căreia planează un aer de incertitudine semănat conştient de organizatori, dar şi lansarea a trei lucrări de specialitate care întregesc colecţia bogată de publicaţii a Muzeului Judeţean.

Lunea trecută, 24 octombrie, la Muzeul Judeţean Teohari Antonescu a avut loc un dublu eveniment organizat de această insituţie de cultură, la care  au participat şi importanţi arheologi din SUA, Anglia sau Cehia, invitaţi la Giurgiu cu ocazia unui simpozion internaţional. Evenimentul a cuprins astfel o expoziţie despre viaţa spirituală a oamenilor din neolitic, despre care directorul muzelui, Traian Popa, a spus că înfăţişează elemente de unicitate. Artefactele, aduse de la Muzeul Gumelniţa din Olteniţa, Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” din Capitală şi de la Muzeul din Giurgiu au impresionat prin formă şi înfăţişare, dar şi prin materialul din care sunt confecţionate, unele fiind lucrate în marmură şi având întruchipări zoomorfe sau feminine, aparţinând cultului fertilităţii şi al fecundităţii. Tot luni au fost lansate publicului şi trei publicaţii de arheologie. Prima este rodul simpozionului arheologic derulat anul trecut la Giurgiu şi poartă semnătura Ralucăi Kogălniceanu şi a lui Alexandru Morintz, iar a doua, editată tot sub egida muzeului giurguvean, este dedicată celebrului arheolog român Dumitru Berciu, cel care a realizat importante săpături pe teritoriul judeţului Giurgiu.

Cea de-a treia publicaţie a apărut în urma săpăturilor arheologie din zona Cernavodă-Medgidia şi a fost prezentată de bunul claborator al muzeului din Giurgiu, Cristian Schuster.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!