Actualitate Comunicate Cultură Economic Important Informare publică La zi Național

Dumitru Beianu: „Sănătatea giurgiuvenilor trebuie să fie întotdeauna pe primul loc, iar președintele Consiliului Județean este direct responsabil de buna funcționare a serviciilor medicale.”

Dumitru Beianu își propune proiecte ambitioase pentru urmatorul mandat: fie că vorbim despre mult-așteptatele rețele de gaze naturale în mediul rural, reabilitarea integrală a Spitalului Județean de Urgență sau cadastrul general al județului, vorbim despre proiecte vitale în domeniile care afectează profund viața de zi cu zi și, deopotrivă, oferă speranța unui viitor prosper pentru toți giurgiuvenii!

In articolul de faţă, vom vorbi despre Sănătate

Sănătatea giurgiuvenilor va fi prioritară în mandatul meu de Preşedinte al Consiliului Judeţean. Evident că preocuparea principală va fi depăşirea cu bine a pandemiei, dar în acelaşi timp voi demara câteva proiecte aşteptate de către locuitorii judeţului. Astfel, voi susține continuarea investițiilor la spitalul județean. Totodată, mă voi implica personal în rezolvarea problemei lipsei de personal medical calificat în spitalul județean.

În toate cercetările sociologice, sănătatea reprezintă, alături de problema sensibilă a locurilor de muncă, cel mai important domeniu pentru români. Este evident că sistemul sanitar românesc este deficitar la toate capitolele, iar măsurile luate până acum au fost insuficiente pentru obţinerea serviciilor de calitate aşteptate. PNL propune, începând cu 2021, creşterea graduală a alocării bugetare pentru sănătate, pentru care se alocă sume importante prin Planul Naţional de Relansare Economică. Multe probleme inventariate sunt de competenţa guvernului, unele fiind rezolvabile doar prin schimbarea cadrului legislativ. Dar, chiar şi în aceste condiţii, administraţia judeţului are de rezovat multe alte carenţe ce afectează grav buna funcţionare a sistemului medical.

În condiţiile în care s-a anunţat finanţarea reabilitării/construirii a 25 de spitale judeţene, este vital să fie gândit un proiect care să trateze modernizarea integrală a celei mai mari unităţi spitaliceşti, Spitalul Judeţean. Vorbim de organizare acces, refacere circuite, reabilitare termică şi reabilitare interioară a construcţiei, dotare cu aparatură de specialitate şi mobilier, sistem modern de furnizare electricitate, aer cald şi rece în sistem de trigenerare, etc.

Provocarea asociată, generată de migraţia cadrelor medicale, este de a aduce în judeţul Giurgiu cât mai mulţi specialişti, cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată sau de colaborare. Ţinând cont de afecţiunile constatate, de secţiile existente și de dotările actuale, care trebuie completate în anii următori, se impune luarea unor măsuri. Identificarea necesarului de resurse umane, pentru Spitalul Județean (cadre medicale medii şi superioare, personal auxiliar) coroborat cu elaborarea unui pachet de avantaje, care pe lângă acordarea sporurilor sau a stimulentelor  să includă şi posibilităţi de cazare, bani pentru transport etc., reprezintă cea mai urgentă măsură a viitoarei conduceri a Consiliului Judeţean Giurgiu. Aceeaşi abordare trebuie luată şi în ceea ce priveşte amenajarea centrelor medicale în comune reprezentative, ca modalitate de tratare eficientă a persoanelor din mediul rural.

Al doilea obiectiv ca mărime şi complexitate intervenţională, Spitalul Bolintin-Vale, funcţionează în clădiri localizate pe teritoriul administrativ al comunei Bolintin-Deal, comună care, prin hotărâri ale Consiliului Local, onorează toate solicitările pentru sprijin financiar şi nu numai, ale conducerii spitalului. Este necesară, între cele trei entităţi administrative, rediscutarea situaţiei juridice şi clarificarea acesteia. Pe aceeaşi abordare, şi această unitate va beneficia, în următoarea sesiune de depunere proiecte pe fonduri europene, de sprijin pentru întocmirea şi depunerea unui proiect complex de reabilitare.

Spitalul de Pneumoftiziologie Izvoru, care tratează afecţiuni ale sistemului respirator, are nevoie de extinderea spaţiilor de cazare cu încă un pavilion, fiind una dintre puţinele unităţi medicale de profil din această zonă geografică iar ca dotare, după ce a primit recent un aparat nou de radiologie, trebuie completată lista echipamentelor medicale specifice şi înlocuirea mobilierului învechit.

Secţia Exterioară a Spitalului Judeţean, al cărui ambulatoriu a fost reabilitat în 2011, pe fonduri europene, are nevoie de astfel de lucrări periodic, deoarece tratează bolnavi cu afecţiuni psihice, domeniu complex pentru care trebuie alocate resurse umane şi financiare importante.

Nu în ultimul rând, este necesară amenajarea unui nou sediu al Ambulanţei, în zona fostului punct vamal, sediu care să cuprindă spaţii funcţionale, garaje închise, platforme betonate şi copertine pentru protejarea tuturor autospecialelor folosite la intervenţii.

Cele două Policlinici, din Giurgiu şi Bolintin-Vale, beneficiază de locaţii în care mulţi medici şi-au amenajat cabinete moderne şi funcţionale achiziţionate fără incidente în mandatul 2008 – 2012; acestea sunt tranzitate zilnic de sute de pacienţi, motiv pentru care au nevoie de lucrari anuale de reparaţii şi reabilitare, precizarea fiind necesară pentru că ultima lucrare de acest gen, la care s-a adăugat ulterior mansardarea întregii clădiri, a fost realizată la Policlinica din Giurgiu, după mulţi ani de aşteptări, în anii 2010 – 2011!

Compania Naţională de Investiţii finanţează modernizarea şi construcţia de dispensare şi centre medicale în mediul rural şi vor trebui susţinute toate comunele care vor dori să amenajeze asemenea spaţii pentru tratarea în ambulatoriu a afecţiunilor care nu impun spitalizarea bolnavilor.

Investiţiile, la fel de necesare în perioada următoare, ţin cont că judeţul Giurgiu beneficiază, la această oră, de 4 unităţi spitaliceşti publice care, cu excepţia Spitalului Bolintin Vale, sunt în subordinea Consiliului Judeţean Giurgiu, fiecare cu priorităţi distincte:

Spitalul Județean de Urgență Giurgiu:

 1. Reabilitare şi dotare Spitalul Județean de Urgență Giurgiu
  Motivație:
  – 
  necesitatea imperativă de a păstra un nivel controlat al temperaturii, pe toată perioada anului, în spaţiile de lucru ale personalului medical şi în saloane;
  -lista achiziţiei de echipamente şi mobilier trebuie să cuprindă tot ceea ce este necesar pentru investigaţii şi tratamente de ultimă generaţie, solicitările medicilor, rămase fără răspuns în ultimii ani, completând o listă impresionantă.
  Valoare estimată (EUR): 15.000.000;
  Perioada de execuție: 2020 – 2024;
  Observații: investiţia trebuie să includă și un sistem de trigenerare energie termică şi apă caldă, aer  condiţionat și energie electrică.
 2. Ambulatoriu de specialitate
  Motivație:
  – existenţa unor cabinete medicale amenajate în diferite puncte ale clădirilor a reprezentat o soluţie de moment care, în perspectivă, trebuie regândită.
  Valoare estimată (EUR): 1.500.000;
  Perioada de execuție: 2020 – 2024;
  Observații: se află în desfăşurare procedura de desemnare a câştigătorului licitaţiei privind execuţia lucrărilor, pentru un proiect câştigat recent.
 3. Ambulatoriu oncologic
  Motivație:
  – incidenţa îngrijorătoare a diferitelor forme de cancer impun finanţări cu prioritate în acest domeniu;
  Valoare estimată (EUR): 500.000;
  Perioada de execuție: 2020 – 2024;
  Observații: investiţia cuprinde doar extinderea şi modernizarea spaţiilor destinate tratamentului.
 4. Reabilitare Secţie Exterioară Vadu Lat
  Motivație:
  – incidenţa cazurilor tratate  de medici dar şi a problemelor care apar la persoane netratate continuu impun  organizarea eficientă a unui spaţiu corespunzător suficient.
  Valoare estimată (EUR): 500.000;
  Perioada de execuție: 2020 – 2024;
  Observații: investiţia cuprinde reabilitarea şi extinderea spaţiilor existente.

Spitalul Bolintin-Vale

 1. Reabilitare şi dotare Spitalul Bolintin-Vale
  Motivație:
  – 
  dată fiind vechimea construcţiilor, se va avea în vedere reabilitarea interioară şi exterioară, inclusiv dotări necesare modernizării condiţiilor de tratament;
  Valoare estimată (EUR): 5.000.000;
  Perioada de execuție: 2020 – 2024;
  Observații: elaborarea, în perioada următoare, a unui studiu de fezabilitate, presupune asocierea Consiliului Județean Giurgiu cu Consiliul Local Bolintin-Vale şi Consiliul Local Bolintin-Deal, în vederea accesării fondurilor europene.
 2. Ambulatoriu de specialitate
  Motivație:
  – vizează extinderea şi modernizarea spaţiilor deţinute în oraşul Bolintin-Vale;
  Valoare estimată (EUR): 
  1.500.000;
  Perioada de execuție: 2020 – 2024;
  Observații: este necesară asocierea cu Primăria Bolintin-Vale, în vederea accesării fondurilor europene.

Spitalul de Pneumoftiziologie Izvoru

 1. Extindere şi amenajare spații de cazare
  Motivație:
  – pentru investigaţii eficiente într-un domeniu cu incidenţă îngrijorătoare, spitalul are nevoie de un aparat de radiologie modern, amplasat într-un spaţiu corespunzător;Valoare estimată (EUR): 2.000.000;
  Perioada de execuție: 2020 – 2024;
  Observații: construirea unui pavilion suplimentar rezolvă problema spaţiului. Elaborarea unui studiu de fezabilitate permite completarea cererii de finanţare învederea accesării fondurilor europene.

Centrul Medico-Social Mogoșești

 1. Amenajare centru pentru îngrijiri paliative
  Motivație:
  – existenţa, în sistem public, a unui centru pentru tratarea bolnavilor în fază terminală este obligatorie.Valoare estimată (EUR): 1.000.000;
  Perioada de execuție: 2020 – 2024;
  Observații: incidenţa ridicată a afecţiunilor agresive aduc acest proiect la stadiul de prioritate.

Sediu Ambulanță

 1. Amenajare sediu ambulanță
  Motivație:
  – natura activităţilor şi urgenţa serviciilor impune existenţa unui spaţiu pentru toate categoriile de activităţișValoare estimată (EUR): 500.000;
  Perioada de execuție: 2020 – 2024;
  Observații: existenţa unui spaţiu neamenajat simplifică posibilitatea de a accesa fonduri de la bugetul naţional pentru extindere, finisaje şi dotări.

https://www.recladimgiurgiu.ro/sanatate

Votează Dumitru Beianu – Președinte Consiliul Județean Giurgiu

*Comandat de PNL Giurgiu, CUI mandatar financiar 21200012

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!