Actualitate

După aproape un mileniu, catolicii şi ortodocşii se pot reuni

papa bart

Duminică, la Istanbul, Suveranul Pontif Papa Francisc I s-a întâlnit cu Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului. Cu acest prilej, Papa a lansat un apel pentru unitatea Bisericilor Ortodoxe şi Catolice – despărţite de aproape un mileniu – susţinând că victimele războaielor şi mai ales tinerii cer ca acest pas istoric să fie făcut.

Bisericile Catolică şi Ortodoxă s-au separat în anul 1054, când Papa Leon al IX-lea şi Patriarhul Mihail I Cerularie al Constantinopopului şi-au aruncat reciproc anatema.

Revenind la demersul fără precedent al Papei Francisc I, este de menţionat că Patriarhul Bartolomeu nu are putere absolută asupra lumii ortodoxe, acesta având doar un rang onorific. În plus,  bisericile ortodoxe sunt autocefale, adică se conduc singure, nu se subordonează unui Primat din afara ţării, cum e cazul Papei de la Roma, care este, practic, şeful tuturor bisericilor catolice din lume.

În România, dorinţa de unire a celor două biserici este privită cu ochi buni, reprezentanţii catolicilor şi ortodocşilor întâlnindu-se periodic pentru a discuta această posibilitate.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!