Cultură

Eminescu asasinat?

Scriitorul Nicolae Georgescu a lansat zilele acestea, la Buzău, a doua ediţie a volumului ”Boala şi moartea lui Eminescu”, în care expune propria teorie referitoare la sfârşitul inegalabilului poet.

După ani întregi de cercetare şi verificare a arhivelor, Georgescu a ajuns la concluzia că Eminescu a fost asasinat din cauza activităţii sale jurnalistice. Scriitorul a încercat să desluşească misterul morţii poetului prin prisma contextului politic de la acea vreme. România venea după Războiul de Independenţă şi dorea să fie ridicată la rang de Regat. Georgescu leagă soarta poetului de implicarea acestuia în susţinerea Ardealului. Astfel, Eminescu era una din vocile puternice ce apărau Ardealul prin prisma articolelor sale extrem de incomode publicate în ”Timpul”.

Concret, Nicolae Georgescu susţine că în timp ce era spitalizat la clinica doctorului Suţu, Mihai Eminescu a fost lovit intenţionat de un alt pacient, această lovitură fiindu-i letală, şi nicidecum sifilisul, aşa cum se spune oficial. Această teorie este susţinută şi de declaraţia unui frizer spitalizat în aceeaşi perioadă, un anume Comănescu, martor ocular al episodului.

Una peste alta, în preajma intrării în secolul XX, Nicolae Iorga sau Mircea Eliade, iar mai târziu George Călinescu şi Virgil Ierunca au susţinut in corpore că Eminescu a fost omorât de un bolnav în spital.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!