La zi

Giurgiuvenii: conștiincioși, cu spirit civic, dar… săraci și analfabeți!

votare1

Indiferent că este vorba despre alegeri locale, parlamentare, prezidențiale sau europarlamentare, giurgiuvenii se dovedesc vrednici când vine vorba de mers la vot. Potrivit unor statistici recente, județul Giurgiu ocupă locul V pe țară, având o prezență ridicată la vot în alegerile desfășurate din 1990 încoace.

Printre numeroasele topuri elaborate în ultima perioadă se numară și unul ce contabilizează conștiinciozitatea civică a românilor, referindu-se la prezența la vot, în general. Și dacă, în alte topuri, Giurgiu este, de regulă, la coadă, acum se claseaza pe locul V. Dar, potrivit sociologilor ce au realizat aceste statistici, în top 10 judeţe cu prezenţă ridicată la vot la scrutinele din ultimii ani – prezidenţiale, referendum şi europarlamentare – se regăsesc şi în primele zece poziţii în privinţa ratei şomajului sau a numărului de persoane beneficiare de venit minim garantat.

Oltul, Teleormanul, Mehedințiul si Ilfovul sunt județele care surclasează Giurgiu în acest top. Pe locul cinci ca prezenţă medie la vot, judeţul Giurgiu s-a clasat pe locul 17 în funcţie de rata şomajului (6.7%) şi pe locul 30 ca număr de beneficiari de venit minim garantat (4.129). Pe de altă parte, Giurgiu se află pe primul loc în topul analfabeţilor cu 4%, pe locul al treilea în clasamentul românilor cu studii primare, cu 20,83%, şi pe 29 în cel al persoanelor cu studii medii, cu 65,5%. Locuitorii acestui judeţ au declarat că au studii superioare în proporţie de 6,8%. Ca pondere a numărului de alegători, Giurgiu este pe locul 39, mai arată studiile citate.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!