La zi

Grevă generală în sănătate pe 28 noiembrie

5283ef1c09La sfârşitul acestei luni, mai exact pe 28 noiembrie, este anunţată o grevă generală în sănătate. Aceasta va fi declanşată după ce guvernul a anunţat că nu sunt bani pentru creşterea salariilor.

Liderii Federaţiei Sanitas solicită o întrevedere de urgenţă cu premierul Victor Ponta, dar până atunci, cer ca ministrul Eugen Nicolăescu să fie demis de îndată. Conform acestora, Biroul executiv al Federaţiei a stabilit un program care implică, mai întâi, între 15 şi 19 noiembrie, notificarea tuturor spitalelor, apoi o grevă de avertisment pe 25 noiembrie, între orele 08.10.00, iar în 28 noiembrie, grevă generală pe termen nelimitat până la rezolvarea revendicărilor deja transmise guvernului.

Una peste alta, angajaţii din sistemul sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege specifică sistemului de sănătate, precum şi organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public care să ofere servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi.

În altă ordine de idei, medicii consideră că guvernanţii au creat premisele subminării sănătăţii publice la care ei, medicii, nu doresc să fie complici.

Pe de altă parte, ministrul Nicolăescu consideră că demersul în cauză este unul hazardat, iar responsabilitatea pentru siguranţa sistemului sanitar trebuie împărtăţită şi de către cei care, nu-i aşa, se consideră profesionişti în sănătate.

De amintit, pe 2 noiembrie, peste 4.000 de angajaţi din sistemul sanitar au protestat în Capitală.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!