Politic

Guvernul dăruieşte PDL-ului sute de milioane de euro din banii publici

Ultima decizie luată de Guvern privind repartizarea de fonduri către primării şi către consiliile judeţene a depăşit orice limită, banii fiind direcţionaţi doar în interesul PDL-ului. Sute de milioane de euro din bugetul statului ajung astfel în acţiuni electorale prin care actuala putere mai încearcă să salveze ceva din propria imagine.

În conferinţa de presă de marţi, 10 aprilie, primarul Lucian Iliescu, preşedinte al Organizaţiei PNL Giurgiu, a atacat dur comportamentul puterii, care aruncă cu banii publici către primarii şi preşedinţii de consilii judeţene PDL şi către aliaţii acestuia, ignorând în totalitate comunităţile conduse de reprezentanţii altor partide.

Lucian Iliescu a declarat că împărţirea fondurilor guvernamentale nu a fost niciodată atât de politizată, guvernanţii de astăzi depăşind orice limită a legii dar şi a bunului simţ. „Este o nedreptate imensă, nu se doreşte dezvoltarea armonioasă a judeţelor, banii sunt repartizaţi exclusiv pe criterii politice. Numai cine este cu actuala putere a primit fonduri, cei care suntem în opoziţie parcă nici nu mai existăm în România, nu mai facem parte din administraţia românească. Suntem trataţi de parcă am fi din altă ţară, aşa consideră guvernanţii de azi să conducă România”, arăta Lucian Iliescu.

Primarul Iliescu a atenţionat că în acest mod, zonele slab dezvoltate nu mai au nicio şansă să se redreseze, măcar la nivelul zonelor unde nivelul de trai este mai ridicat. În ceea ce priveşte judeţul Giurgiu, 18 localităţi ai căror primari sunt de la PDL sau au trecut de partea acestuia, au primit fiecare câte 4,5 miliarde lei vechi, fără să se ţină cont de dimensiunea localităţii, de numărul de locuitori sau de alte criterii. Cert este că nicio localitate din judeţ al cărui primar nu aparţine PDL nu a primit nici măcar un leu, în această situaţie aflându-se şi municipiul Giurgiu. „Este foarte grav faptul că în judeţul Giurgiu banii au fost împărţiţi aşa cum a vrut Marin Anton (preşedinte PDL Giurgiu- n.r.). Doar primăriile PDL au primit bani sau cele unde primarii au trecut la acest partid. Fiecare câte 4,5 miliarde lei vechi, de parcă toate au acelaşi număr de locuitori sau aceleaşi probleme. Cum să le pui aşa pe picior de egalitate. Ca să nu mai vorbim de faptul că municipiul reşedinţă de judeţ nu a primit nimic, de patru ani nu primim fonduri de la Guvern”, a mai spus primarul Lucian Iliescu.

Nici la Consiliile Judeţene lucrurile nu stau diferit. Milioane şi milioane de euro au ajuns doar la consiliile conduse de PDL, în timp ce celelalte, cu toate că sunt în număr mult mai mare, nu au primit bani absolut deloc. În ceea ce priveşte efectele aşteptate în plan electoral, Lucian Iliescu a spus că actuala putere nu mai are credibilitate în faţa oamenilor, chiar dacă încearcă să le cumpere voturile. „Noi avem în continuare prima şansă, şi ne bazăm, ca şi până acum, pe seriozitate, pe bun simţ şi pe muncă, pe un comportament corect şi civilizat. Cei de la PDL se bazează pe bani şi pachete, pentru că banii sunt la ei. Oamenii nu mai suportă însă o astfel de guvernare, indiferent ce li se oferă şi li se promite. România mai are o şansă dacă scăpăm de aceşti guvernanţi, iar populaţia înţelege acest lucru, pentru că am ajuns într-o situaţie extrem de grea”, a mai declarat primarul municipiului Giurgiu.

Pentru a înţelege dimensiunile abuzului pe care l-a făcut Guvernul prin acest mod de repartizare a banilor, oferim doar câteva exemple. Reşedinţe de judeţ foarte mari cum sunt Bacăul, Piteşti, Galaţi, Constanţa, nu au primit niciun leu, în timp ce Piatra Neamţ a primit peste 37,5 miliarde lei vechi, Sfântu Gheorghe (Covasna) – 33,6 miliarde, Drobeta Turnu Severin – 25 miliarde. De asemenea, dacă Giurgiu nu a primit nici el bani absolut deloc, Călăraşi beneficiază de peste 41 miliarde lei vechi, Hunedoara – 35 miliarde, Tulcea – 20 de miliarde. Situaţia este similară şi la consiliile judeţene, doar PDL-ul beneficiind de banii de la Guvern. La acest capitol este „campion” Consiliul Judeţean Dâmboviţa, care a primit 100 de miliarde lei vechi.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!