Actualitate

Iarna nu ne va prinde nepregătiți … probabil

Sezonul rece ar trebui să mobilizeze serios autorităţile locale şi judeţene în ceea ce priveşte pregătirea pentru iarnă. Chiar dacă, până acum, vremea nu a ridicat probleme, autoritățile statului încearcă să nu fie luate IAR prin surprindere de iarnă.
Fix în ziua în care a nins şi judeţul Giurgiu era sub atenţionare meteo de viscol, marţi, 13 decembrie, Consiliul  judeţean Giurgiu a supus dezbaterii şi aprobării un proiect de hotărâre ce viza aprobarea asocierii în participaţiune între Consiliul Judeţean Giurgiu şi consilii locale din Judeţul Giurgiu în vederea realizării serviciilor de deszăpezire pe drumuri judeţene şi drumuri de interes local, în iarna 2016 – 2017.
În expunerea de motive promovată de executiv se arată că „în vederea asigurării circulaţiei rutiere în condiţii de siguranţă în timpul iernii pe drumurile judeţene, Consiliul Judeţean Giurgiu avea încheiate acorduri- cadru cu diferiţi prestatori de servicii pentru Zonele 2-7. Din cauza rezilierii a patru acorduri-cadru(rezilieri solicitate de către prestatori motivate de lipsa capacităţii tehnice de îndeplinire a serviciilor) şi încercărilor nereuşite ale autorităţii contractante de atribuire a contractelor de prestări servicii- în cadrul procedurilor de licitaţie publică nu au fost depuse oferte sau licitaţia a fost anulată, deoarece ofertantul care a depus ofertă nu îndeplinea condiţiile impuse prin Documentaţia de Atribuire), la momentul de faţă, CJ Giurgiu nu poate asigura serviciilor de deszăpezire în mai multe zone din judeţ. Ţinând cont că sectoarele de drumuri judeţene pentru care la acest moment nu este asigurată întreţinerea pe perioada iernii 2016-2017 se află pe raza teritorială a mai multor unităţi administrativ-teritoriale, serviciile de deszăpezire pot fi asigurate prin colaborarea dintre CJ Giurgiu şi consiliile locale în cauză, colaborare materializată prin încheierea unor contracte de asociere în participaţiune”.
Consilierul liberal Georgeta Mihuţ a cerut unele lămuriri pentru a vota în cunoştinţă de cauză şi anume dacă există restricţii, cu referitoare la legea achiziţiilor publice. Cum a primit asigurări că primăriile vor efectua acest serviciu cu utilajele aflate în dotare, iar în cazul în care nu există utilaje, acestea vor fi închiriate de primării (lucru subliniat de vicepreşedintele Cristian Marciu), sumele fiind asigurate de la Consiliul judeţean, consilierul liberal dar şi ceilalţi consilieri prezenţi au votat „pentru”.
Conform proiectului aprobat, achiziţia de sare şi nisip va fi realizată de Consiliul judeţean, care va mai înfiinţa cîteva baze în judeţ, astfel încât aprovizionarea să fie cât mai facilă pentru toate primăriile.
Prin urmare, ar trebui să stăm liniştiţi, în cazul în care va ninge. E bine că şi acum, la jumătatea lunii decembrie s-a găsit o soluţie! E bine mai târziu, decât… niciodată! Să sperăm, însă, că nu vor fi probleme majore, iar povestea iernii care vine şi prinde autorităţile nepregătite să nu se repete şi anul acesta!

M. M. 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!