La zi

Inflaţia României pe ianuarie, în topul absolut al UE

Vestea bună e că rata anuală a inflaţiei a scăzut în ianuarie 2013 faţă de luna decembrie a anului precedent, atât în Uniunea Europeană cât şi în zona euro. Vestea proastă e că România a înregistrat cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE, respectiv 5,3%. Datele au fost furnizate joi, 28 februarie, de către Eurostat (Oficiul European de Statistică).

În UE, rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna ianuarie până la 2,1%, de la 2,3% în decembrie. Asta în timp ce în zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut până la 2% în ianuarie, faţă de 2,2% în decembrie. Într-o atare conjunctură, BCE (Banca Centrală Europeană) vrea neapărat să menţină creşterea preţurilor imediat sub nivelul celor două procente.

Statele cu cea mai mare rată anuală a inflaţiei au fost, pe lângă România, Estonia (3,7%) şi Olanda (3,2%). La polul opus se situează Grecia (0%), Portugalia (0,4%) şi Letonia (0,6%).

Comparativ cu decembrie 2012, rata anuală a inflaţiei a scăzut în ianuarie 2013 în 23 state membre ale UE, a rămas stabilă într-un singur stat şi a crescut în 3 state membre.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!