Actualitate

Marcel Vela: "Situaţia este sub control pentru că am luat măsuri din timp”

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a afirmat, duminică, 15 martie a.c., într-o declaraţie de presă, că ştie că instaurarea stării de urgenţă „presupune schimbarea modului de viaţă, dar şi un moment de frică sau neînţelegere” şi a făcut apel la „calm şi solidaritate”, precizand că fiecare cetăţean „poate contribui la reducerea riscului de propagare a virusului”.

”Dragi români, preşedintele României Klaus Iohannis a anunţat că la începutul săptămânii se va decreta starea de urgenţă pe teritoriul întregii ţări.

E o măsură pe care multe ţări europene afectate de noul coronavirus au luat-o deja în interesul cetăţenilor lor.

Începând de aseară, o echipă formată din reprezentanţi ai tuturor ministerelor am lucrat non-stop pentru a transmite astăzi premierului spre aprobare, conform legii, nota de fundamentare ce va fi prezentată preşedintelui în vederea emiterii decretului.

Ştiu că instituirea stării de urgenţă presupune pentru toţi schimbarea modului de viaţă, dar şi un moment de frică sau de neînţelegere. Trebuie să conştientizăm cu toţii că acest lucru este spre binele nostru, al tuturor. Vreau să fac un apel la calm şi la solidaritate. Este momentul să fim uniţi, să fim toleranţi şi să ajutăm fiecare după puteri.

Instituţiile statului suntem şi vom fi la datorie.

Starea de urgenţă ne va permite să luăm cele mai potrivite măsuri pentru gestionarea şi prevenirea infecţiei cu noul coronavirus. Este o măsură care vine în sprijinul autorităţilor pentru a putea acţiona în sprijinul cetăţenilor.

Dragi români, este nevoie de colaborarea fiecăruia dintre dvs. Trebuie să acţionăm cu calm şi cu responsabilitate şi cu grijă faţă de cei din jur.

iecare poate contribui la reducerea riscului de propagare a virusului şi de îmbolnăvire a altor persoane.

Vă rog să evitaţi deplasările care nu sunt absolut necesare, limitaţi contactul cu alte persoane, informaţi-vă doar din surse oficiale, nu contribuiţi la propagarea mesajelor de panică, a mesajelor scrise de oameni inconştienţi sau care au anumite interese obscure, poate chiar economice.

Susţineţi eforturile autorităţilor. Cu toţii acţionăm pentru limitarea infecţiei cu noul virus.

Situaţia este sub control tocmai pentru că am luat măsuri din timp. Am suspendat transporturile din Italia, am închis şcolile, am limitat întâlnirile publice.

Cu privire la acest subiect, de măsuri luate în Comitetul pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, vreau să vă spun că în şedinţa de ieri [sâmbăta – n.r.] a fost aprobat planul prin care am stabilit câteva criterii. […]

Vă citez câteva lucruri aprobate în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă:

Am făcut recomandări pentru membrii echipelor de intervenţie care merg la persoane aflate în izolare sau autoizolare la domiciliu astfel încât să fie protejati în momentul în care intervin pentru a repara reţelele de utilităţi, de telefonie, de energie electrică sau de alimentare cu gaz.

otodată, am clarificat ce înseamnă contact apropiat al unui caz confirmat.

Aşadar, ‘contactul apropiat’ este definit ca:

1. persoana care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient infectat cu Covid-19.

2. persoana care a avut contact fizic direct cu un bolnav cu COVID, de exemplu o strângere de mână neurmată imedit de igienizarea mâinilor.

3. persoana care a avut contact direct, neprotejat cu secreţii infecţioase ale unui caz de Covid-19. (în timpul tusei, sau atingerea unei batiste cu mâna neprotejată de mănuşi).

4. persoana care a avut contact faţă în faţă cu un caz de Covid-19 la o distanţă mai mică de 2 metri şi pe o durată de peste 15 minute.

5. persoana care s-a aflat în aceeaşi încăpere cu un caz de Covid-19 timp de minim 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 metri.

6. persoana din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu Covid-19 sau o persoană din rândul personalului de aborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu Covid-19 fără portul corect al echipamentului de protecţie.

O altă decizie importantă luată ieri a fost cu privire la limitarea unor lucruri. Dintre acestea vă citez trei restrictii:

Se aprobă instituirea izolării la domiciliu pentru 14 zile pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc în România din ţările unde sunt confirmate cel puţin 500 de cazuri de infecţii cu COVID-19, începând de astăzi, de la ora 21:00.

Se va extinde măsura carantinării pentru toţi cei sosiţi în ţară din zonele carantinate.

Obligaţia Inspectoratelor Teritoriale de Muncă de a verifica modul de implementare a măsurilor impus în Hotărârea nr.7/11.03.2020 privind decalarea programului de lucru în vederea reducerii riscului de contaminare pe timpul deplasării la şi de la locul de muncă.

Se suspendă până pe 31 martie 2020 organizarea târgurilor de autoturisme”.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!