Sport

“Micul Will” şi Lung junior au adus Astrei primul punct în grupele Europa League

Astra Giurgiu a remizat cu Celtic Glasgow (scor 1-1) / Foto: Daniel Grecu, Informaţia de Giurgiu
Astra Giurgiu a remizat cu Celtic Glasgow (scor 1-1) / Foto: Daniel Grecu, Informaţia de Giurgiu

Astra Giurgiu a reuşit joi noapte să spargă gheaţa în grupele Europa League. Echipa antrenată de Oleg Protasov a remizat cu Celtic Glasgow (scor 1-1) şi a obţinut primul punct în grupa D. Stefan Johansen a deschis scorul pentru scoţieni în minutul 32, rezerva William de Amorim aducând egalarea pe tabelă în minutul 79.

Jucătorii Astrei şi cei ai lui Celtic s-au descurcat onorabil pe o vreme care a pus probleme atât fotbaliştilor cât şi spectatorilor.

Meciul a fost la un pas de a fi amânat din cauza ceţii, oficialii UEFA şi arbitrul Serhiy Boiko dând până la urmă “undă verde” pentru disputarea lui.

Oaspeţii dau semne încă de la început că au venit la Giurgiu să-şi asigure calificarea în primăvara europeană.

Duelul portarilor

Goalkeeper-ul Astrei scoate miraculos de sub bară mingea expediată de Johansen (minutul 17), reuşind să scape cu faţa curată şi după lovitura de cap a uriaşului van Dijk.

Replica “astralilor” nu se lasă aşteptată prea mult. Bukari şutează cu sete din interiorul careului (lateral stânga), însă Gordon are la rândul său un reflex de zile mari şi reuşeşte să pareze.

Un fault făcut de Ben Youssef la 20 de metri de poarta apărată de Silviu Lung oferă posibilitatea oaspeţilor să deschidă scorul. După un şut în blocaj al lui Mulgrew, mingea revine la Johansen care şutează puternic de la marginea careului, iar aceasta scutură plasa după ce în prealabil a fost deviată uşor de Pliatsikas (32).

Finalul de repriză este unul încins: Wakaso şutează din afara careului însă Lung respinge (44). Un minut mai târziu Bukari scapă spre poarta adversă, dar se încurcă în minge (45). La faza imediat următoare Lung se opune cu succes, de această dată în faţa lui Mulgrew.

Inspiraţia lui Protasov

Oleg Protasov îl înlocuieşte la pauză pe Joaozinho (fundaş stânga de meserie folosit în acest meci pe postul de mijlocaş stânga) cu William, iar mutarea se va dovedi una câştigătoare.

Tot scoţienii încep mai bine actul secund, Scepovic ratând singur cu Lung din poziţie ideală (47).

Budescu iese la rampă de-abia în minutul 49, însă şutul său din interiorul careului este unul dezamăgitor.

McGregor încearcă vigilenţa portarului giurgiuvean cu un şut plasat (56), dar Lung este şi de această dată la post.

Meciul se joacă acum pe contre. “Căpitanul” oaspeţilor, Scott Brown pierde o minge în apropierea careului, însă Bukari nu-l poate învinge pe Gordon (57).

Celălalt “căpitan”, Budescu, îşi încearcă norocul de la mare distanţă, portarul scoţian pare bătut, însă mingea ocoleşte ţinta (61).

Cele două formaţii continuă să îşi împartă fazele periculoase: Pliatsikas are şansa egalării (75), în timp ce Mulgrew pe cea a desprinderii (77). Ambii portari au fost şi de această dată la post.

Vine minutul 79 şi odată cu el execuţia magnifică a lui William de Amorim. Brazilianul primeşte o minge de la Florescu în colţul careului şi şutează puternic, fără preluare. Mingea prinde un efect fabulos şi se opreşte în vinclul porţii adverse în ciuda plonjonului disperat al lui Gordon.

Lung erou, Laban e rău

Reveniţi la viaţă, suporterii giurgiuveni speră într-o răsturnare de scor, însă finalul aparţine scoţienilor. Lung îşi mai salvează o dată echipa, opunându-se şutului expediat de nou-intratul Griffiths (83), în timp ce Serhiy Boiko anulează golul marcat de acelaşi Griffiths pentru un fault la Oros.

Vincent Laban îl atacă violent pe Mulgrew scăpat pe contraatac şi vede cartonaşul roşu (90+2), dar Celtic nu mai are nici timp şi nici inspiraţie pentru lovitura de graţie.

Remiza năruie orice speranţă a giurgiuvenilor la „primăvara europeană”, în timp ce Celtic mai are nevoie de un singur punct în ultimele două partide pentru a fi sigură de calificare.

Astra Giurgiu – Celtic Glasgow 1-1 (0-1)
[William 79’ / Johansen 32’]

ASTRA GIURGIU: S. Lung – Pliatsikas, Oros, Ben Youssef, J. Morais – Laban, Yahaya (81 Seto) – G. Enache , Budescu (cpt.) (62 Florescu), Joaozinho (46 William) – Bukari. Antrenor: Oleg PROTASOV
CELTIC GLASGOW: Gordon – Lustig, Denayer, van Dijk, Izaguirre – Mulgrew, S. Brown (cpt.) – C. McGregor, Johansen, Wakaso (80 Matthews) – Scepovic (73 Griffiths). Antrenor: Ronny DEILA

Stadion: “Marin Anastasovici”, Giurgiu;
Spectatori: 3.500;
Arbitri: Serhiy Boiko – Serhiy Bekker, Volodymyr Volodin (toţi din Ucraina);
Cartonaşe galbene: Ben Youssef (37), Yahaya (66), Bukari (90+2) / Brown (66), van Dijk (90+3);
Cartonaş roşu: Laban (90+2) (Astra Giurgiu);
Omul meciului: Silviu Lung jr. (Astra Giurgiu).

În celălalt joc al grupei D, Red Bull Salzburg a spulberat Dinamo Zagreb, în deplasare (scor 5-1), şi s-a calificat în „şaisprezecimile“ competiţiei.

Clasament: 1. Red Bull Salzburg (10 puncte), 2. Celtic Glasgow (8 puncte), 3. Dinamo Zagreb (3 puncte), 4. Astra Giurgiu (1 punct).

Următorul meci al Astrei Giurgiu va avea loc pe 27 noiembrie, de la ora 22.05, tot pe teren propriu, contra croaţilor de la Dinamo Zagreb.

Bogdan Vladu
Foto: Daniel Grecu

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!