Cultură

Ministerul Culturii a suspendat protocolul cu Primăria Târgu Jiu privind îngrijirea şi monitorizarea operelor lui Brâncuşi

brancusi-gate-of-kissPentru cel puţin o jumătate de an, Ministerul Culturii a decis să suspende protocolul încheiat cu Primăria Târgu Jiu pentru monitorizarea stării operelor lui Constantin Brâncuşi, opere expuse în două parcuri din oraş. Pe toată perioada acestei suspendări, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, Direcţia de Patrimoniu din Ministerul Culturii şi Institutul Naţional al Patrimoniului au obligaţia să monitorizeze operele marelui sculptor.
În privinţa afectării Porţii Sărutului după ce un angajat al primăriei a spălat-o cu un jet de apă sub presiune, în perioada de întreţinere anuală, experţii sosiţi la faţa locului au opinat că nu s-a petrecut, până la urmă, nimic grav.
Secretarul de stat Radu Boroianu este doar unul dintre cei care a dat asigurări că operele brâncuşiene nu au fost afectate în mod ireversibil.
”Nu putem să-l acuzăm pe bietul om de la capătul furtunului. Probabil înainte spălase covoare de iută sau camioane. El nu a distrus, termenul este prea grav, a adus unele mici stricăciuni la marginile intervenţiilor de dinainte făcute pe bază de var şi de pulbere de travertin. Lucrurile sunt reversibile, nimic nu este stricat. Singura chestie mai ciudată a fost să constatăm că după acea intervenţie, piatra s-a albit. Culoarea travertinului este spre gălbui, deci opera nu s-a îngălbenit, aşa cum se afirmase.” – a precizat Boroianu.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!