Proiectul noului Cod al muncii reprezintă încă un motiv de nemulţumire pentru sindicate, dar şi pentru patronate. Pe marginea acestui proiect au avut loc deja câteva „contre” dure între liderii sindicali, pe de o parte, şi ministrul Muncii şi premierul Emil Boc, pe de altă parte.
Câteva prevederi, dintre cele mai controversate, au fost puse în discuţie şi în conferinţa de presă a Organizaţiei municipale a PNL din 2 februarie, de inginerul Ionuţ Badea, membru al acestei organizaţii. Ionuţ Badea a declarat că respectivul proiect nu are la bază nici măcar principii utilizate la nivelul Uniunii Europene în domeniu: „Codul Muncii care se află în prezent în vigoare este unul dintre cele mai bune din Europa. Din punct de vedere al echilibrului pe care îl asigură între angajat şi angajator, pot spune că se clasează între primele trei din Uniunea Europeană. În schimb, proiectul pe care îl propune Guvernul nu avantajează nici angajatorii nici angajaţii”.
Dintre articolele proiectului Codului muncii pe care Guvernul Boc l-a elaborat, Ionuţ Badea le-a menţionat pe cele referitoare la perioada de probă. Potrivit acestor articole, pentru funcţiile de conducere aceasta se măreşte de la 90 de zile la 120 de zile, iar pentru funcţiile de execuţie, de la 30 la 45 de zile. Problema nu este doar durata perioadei de probă. Proiectul prevede abrogarea articolului 33 din actualul Cod al muncii, care spune că un angajator nu poate angaja pentru o funcţie în perioadă de probă mai mult de trei angajaţi succesiv. Fără acest articol, angajatorii au posibilitatea, dacă propunerea guvernului va intra în vigoare, să angajeze la nesfârşit pentru o funcţie sau alta doar în perioade de probă.