La zi

Noua ordine mondială

”Rusia şi China sunt cei mai importanţi parteneri strategici şi două ţări care vorbesc aceeaşi limbă”, a declarat Xi Jinping, în prima sa vizită externă de la preluarea funcţiei supreme în statul comunist în urmă cu o săptămână.

Noul lider chinez a declarat toate acestea vineri, 22 martie, de cum a aterizat la Moscova. De aici, Xi Jinping îşi va continua turneul vizitând Africa de Sud, Tanzania şi Congo, şi reafirmând astfel interesul Chinei pentru continentul negru. În Africa de Sud, preşedintele chinez va participa la summitul  BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud).

Alegerea Moscovei ca primă destinaţie externă a noului preşedinte are, conform analiştilor, o profundă simbolistică, dar reprezintă şi o dovadă netă că Beijingul încearcă să contrabalanseze prezenţa tot mai fermă a Statelor Unite în Est.

În acest context, este de semnalat notorietatea câtorva certitudini: Rusia este unul din principalii producători de energie, în timp ce China a devenit principalul consumator de energie. Schimburile de energie între cele două ţări s-au situat anul trecut în jurul a 88 de miliarde de dolari.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a subliniat că prietenia cu China va pune bazele unei ”ordini mondiale mai juste”.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!