Actualitate

Noutăţi dezavantajoase pentru judeţul Giurgiu la împărţirea bugetului de stat pe 2015

MUSTATEA

Toate criteriile stabilite prin Legea finanţelor publice au fost înlocuite cu altele total schimbate, la repartizarea bugetului de stat pe 2015. Subiectul a fost abordat de preşedintele CJ Giurgiu, Vasile Mustăţea, în prima conferinţă de presă susţinută în 2015.

Deşi până acum nu se cunosc date concrete privind bugetului anului 2015, se ştie, însă, că au fost modificate radical criteriile de repartizare a sumelor. Una din noutăţi este stabilirea unor limite minime de venituri proprii, în funcţie de categoria unităţii administrativ-teritoriale. Astfel, pentru comune, această limită este stabilită la suma de 1,5 mil. lei, pentru oraşe, 6 mil. lei, pentru municipii, 20 mil. lei, pentru municipii reşedinţă de judeţ – 50 mil. lei, iar pentru judeţe – 80 milioane lei.Urmează apoi o procedură extrem de complicată de împărţire a banilor din cotele din impozitul de venit şi TVA.

O altă noutate vizează sumele alocate pentru drumuri judeţene şi comunale, sume care, spre deosebire de anii precedenţi, când exista anexă specială cu aceste sume, acum banii pentru drumuri judeţene şi comunale trebuie alocaţi numai de primării, din bugetele proprii.

În opinia preşedintelui Vasile Mustăţea, stabilirea acestor noi criterii este o dovadă în plus a faptul că şi împărţirea bugetului pe 2015 este tot o decizie politică, limitele de venituri fiind stabilite arbitar, iar bugetul fiind elaborat în pripă, „pe genunchi”, fără o fundamentare şi fără ca cineva să spună cum s-a ajuns la aceste criterii.

Mai multe despre noua modalitate de repartizare a bugetului 2015 puteţi afla în jurnalul serii, la Valahia TV, dar şi  dintr-o ediţie specială a ştirilor,  difuzată după jurnal.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!