Sport

Nu mai avem echipă de handbal, dar ne mândrim cu două campioane mondiale

Florenţa Ilie (nr. 20) şi Alexandra Caraşol (nr. 19), handbalistele "de aur" cu care Giurgiu se mândreşte / Mediafax
Florenţa Ilie (nr. 20) şi Alexandra Caraşol (nr. 19), printre medaliatele cu aur al Campionatului Mondial de Handbal (U18) / Foto: Mediafax

Naţionala de Handbal Feminin a României a câştigat duminică finala Campionatului Mondial (U18). Sportivele antrenate de Aurelian Roşca şi Gavril Kozma au spulberat Germania în ultimul act al competiţiei (scor 32-21) şi au lumea la picioare. Două din cele şaisprezece fete „de aur” au legătură cu judeţul Giurgiu: Florenţa Ilie şi Alexandra Caraşol.
România „respiră” în sporturile de echipă graţie handbalului. La 15 ani distanţă de titlul mondial (U21) cucerit în China de generaţia Aureliei Brădeanu, ţara noastră bifează un nou triumf, de această dată prin Naţionala U18.
Florenţa Ilie (18 ani) şi Alexandra Caraşol (18 ani) au evoluat în toate cele nouă partide disputate de România la Campionatul Mondial. Ambele sunt legitimate la formaţii din Capitală, dar trecutul lor este legat de judeţul Giurgiu.
Născută la Mihăileşti pe 21 iulie 1996, Florenţa Ilie a ajuns la handbal dintr-o joacă. Remarcată pe când se afla în clasa a cincea de profesorul de educaţie fizică şi sport Gheorghe Bratu din oraşul giurgiuvean, Florenţa Ilie nu se aştepta niciodată că va face handbal de performanţă deşi mama sa a practicat acest sport.
„Ţin minte că se făcea echipa şcolii. M-au luat pentru că eram stângace şi am aflat ulterior că stângacele sunt mult mai căutate. Am zis să încerc, iar ulterior a început să îmi placă din ce în ce mai mult. Nu mă gândeam că voi ajunge să fac handbal de performanţă” a declarat Florenţa Ilie pentru Informaţia de Giurgiu.
Florenţa Ilie nu este doar talentată ci şi foartă frumoasă. Măsoară 1,70 metri, cântăreşte 63 de kilograme şi evoluează pe postul de inter sau extremă dreapta. La Campionatul Mondial din Macedonia a marcat 8 goluri.
„Şlefuitorul de talente” din Mihăileşti
Gheorghe Bratu a învăţat sute de copii din Mihăileşti handbal, însă recunoaşte că Florenţa este una dintre cele mai valoroase sportive  pe care le-a antrenat. A urmărit cu sufletul la gură toate partidele disputate de România la Campionatul Mondial şi s-a bucurat ca un copil de triumful fetelor.
„Sunt foarte mândru de Florenţa. Este un copil ambiţios şi talentat. La şcoală a fost mereu premiantă. Înainte să plece în Macedonia a trecut pe la sala de sport din oraş, nu ne-a uitat. A început să practice handbalul în clasa a cincea. Am remarcat-o atunci pentru că era stângace şi deşi era foarte timidă avea calităţi deosebite mai ales în braţ, forţă explozivă, exact ce-i trebuie unui handbalist” a spus Gheorghe Bratu.
N-a uitat de unde a plecat
Nici Florenţa nu l-a uitat pe primul său profesor de handbal căruia îi datorează faptul că s-a apucat de acest sport.
„Domnului Gheorghe Bratu îi datorez jumătate din cariera mea pentru că a fost alături de mine, pentru că mi-a pus mingea în mână şi m-a ridicat. De asemenea îi mulţumesc antrenorului meu de la Colegiul Tehnic Media Raymond Stănescu şi antrenoarei Gusi Alexandrescu de la Ştiinţa Bucureşti acolo unde am evoluat anul trecut” a mai spus Florenţa Ilie.
Sportiva originară din Mihăileşti a trecut în clasa a XII-a şi vrea să se axeze mai mult pe şcoală în următoarea perioadă deoarece urmează examenul de Bacalaureat. Florenţa îşi doreşte să uremeze Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport.

Opt victorii şi un egal a înregistrat România la Campionatul Mondial de Junioare U18.

Alexandra Caraşol este cea de-a doua medaliată cu aur la Campionatul Mondial de Handbal care are legătură cu Giurgiu.
Sportiva legitimată la CSS 6 Bucureşti a evoluat sezonul trecut şi pentru CSM Dunărea fiind una dintre cele mai valoroase handbaliste. Caraşol a marcat 25 de goluri la Campionatul Mondial, acolo unde a evoluat pe postul de inter-stânga şi extremă stânga.
„Este o performanţă venită la timp care ne dă speranţe pentru viitor. Mă bucur că în această generaţie avem şi noi o campioană mondială pentru că Alexandra Caraşol a evoluat şi la Giurgiu. Meciurile pe care le-a jucat în Divizia A au ajutat-o pentru încredere, pentru tenacitate” a declarat Virgil Georgescu, fostul antrenor al Alexandrei de la Giurgiu.
Din păcate autorităţile au decis să desfiinţeze echipa care anul trecut a evoluat în Divizia A.

„Puteam să avem o echipă foarte bună în acest an cu Alexandra Caraşol, Alexandra Georgescu, Alexandra Orbeşteanu care şi ea a cochetat cu Naţionala de Junioare şi cu celelalte fete am fi avut o echipă cu care am fi terminat pe primele patru” – Virgil Georgescu, antrenor.

Lotul folosit de antrenorii Aurelian Roşca şi Gavril Kozma la Campionatul Mondial:
Mădălina Ion (18 ani) şi Maria Roşca (17 ani) – portari, Andreea Taivan (17 ani, 9 meciuri/7goluri), Oana Bucă (17 ani, 9/4), Dana Abed-Kader (18 ani, 9/16), Iulia Andrei (17 ani, 9/11), Alexandra Dindiligan (17 ani, 9/7), Maria Craiu (18 ani, 9/7), Alina Ilie (18 ani, 9/36), Sonia Vasiliu (18 ani, 9/7), Cristina Laslo (18 ani, 9/45), Bianca Bazaliu (17 ani, 9/76), Daniela Corban (18 ani, 9/18), Alexandra Caraşol (18 ani, 9/25), Florenţa Ilie (18 ani, 9/7) şi Lorena Ostase (17 ani, 9/27) – jucătoare de câmp.
Bogdan Vladu
Foto: Mediafax

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!