Actualitate

O parte din preoţii giurgiuveni iau atitudine faţă de noul regulament de funcţionare a cimitirelor din oraş

Recenta adoptare a noului regulament de organizare şi funcţionare a cimitirelor din Giurgiu naşte, în continuare, controverse. Un grup de preoţi giurgiuveni semnează un document, postat pe mai multe siteuri oficiale, prin care îşi exprimă dezacordul faţă de anumite prevederi din acest nou regulemtn.

Au trecut aproape două săptămâni de când consilierii locali aprobau, cu unanimitate de voturi, un nou regulament de organizare şi funcţionare a cimitirelor din Giurgiu,iar ecourile continuă să apară. Astfel, un frup de preoţi din Protoeierie Giurgiu a postat, pe mai multe siteuri oficiale ale Bisericii, un comunicat de presă, sub titlul: „Cimitirele sunt locuri de reculegere, nu prilej de dispută !”. Structurat în nouă părţi, comunicatul atacă, punctual, mai multe aspecte legate de noul regulament, menţionând:

„Episcopia Giurgiului salută iniţiativa Consiliului local al Primăriei Municipiului Giurgiu de a întocmi un nou Regulament de organizare şi funcţionare a cimitirelor ce ţin de Administraţia publică.

Includerea acestui regulament în categoria documentelor ce ţin de Întreţinerea peisagistică a spaţiilor verzi este forţată. Cimitirele fac corp distinct în cadrul domeniului public şi, prin urmare, trebuie să aibă un regim special.

Pentru o corectă implementare a acestui proiect de Regulament, Episcopia Giurgiului solicită ca, la redactarea lui să se ia în considerare şi prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare a cimitirelor parohiale şi mănăstireşti, în vigoare în Biserica Ortodoxă Română, dat fiind faptul că majoritatea celor ce solicită serviciile cimitirelor publice sunt de confesiune ortodoxă.

În cadrul Serviciilor prestate de către Adminitrasţia cimitirelor nu pot fi incluse rânduielile specifice tradiţiei ortodoxe legate de cultul morţilor: săvârşirea slujbei de înmormântare, tragerea clopotului, pomeni, tămâieri, etc. Acestea sunt acte liturgice care pot fi efectuate numai sub îndrumarea Bisericii, prin reprezentanţii săi.”

În încheierea acestui comunicat, semnatarii îşi exprimă speranţa că aceste inadvertenţe vor fi soluţionate şi, în acelaşi timp, îi îndeamnă pe toţi cei implicaţi în administraţia publică să vadă în Biserică un partener real şi nu un adversar în formularea şi promovarea unor hotărâri care să contribuie în mod real la bunăstarea populaţiei.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!