Social

Obligații noi pentru șoferi, de duminică

scaun_auto_copil3

Nu obişnuiaţi să daţi prea mare importanţă centurii de siguranţă? De duminică, ar trebui să vă gândiţi mai bine la acest subiect, care nu îi vizează acum doar pe şoferi, cât şi pe pasagerii autoturismelor. În plus, copiii sub trei ani nu mai pot fi transportaţi decât cu maşini prevăzute cu scaune speciale.

Deşi Codul Rutier nu are prevederi foarte clare în privinţa folosirii centurii de siguranţă, şoferii vor fi penalizaţi dacă nu îndeplinesc o serie de reguli stricte în acest sens. Mai exact, din 28 septembrie, şoferii vor fi penalizaţi dacă nu îşi informează pasagerii că sunt obligaţi să poarte centura de siguranţă.

În plus, ei trebuie să se asigure că pasagerii – în special copiii – poartă, pe tot timpul călătoriei, acest dispozitiv. O altă noutate este interdicţia transportului copiilor sub trei ani dacă maşina nu este prevăzută cu scaune speciale pentru copii.

Codul rutier a fost modificat printr-o ordonanţă a Guvernului la începutul acestei luni, fiind transpuse în legislatia autohtonă mai multe reglementări europene în materie. Şi dacă în Codul Rutier nu sunt incluse reglementări foarte clare în acest domeniu, noul act normativ prevede în mod expres că şoferii şi pasagerii ce ocupă locuri prevăzute prin construcţie cu centuri sau dispozitive de siguranţă omologate trebuie să le poarte în timpul circulaţiei pe drumurile publice.

Din 28 septembrie, şoferii vor trebui, în primul rând, să-şi informeze pasagerii cu privire la obligaţia legală de a purta centura de siguranţă în timpul circulaţiei pe drumurile publice. În plus, şoferii vor avea obligaţia să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranţă sau sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate.

Este vorba despre scaune speciale prevăzute cu sisteme de fixare şi asigurare gândite pentru confortul şi siguranţa celui mic. Scaunelele se fixează de bancheta din spate, cu ajutorul unor centuri speciale sau a celei de siguranţă a maşinii. Mai mult chiar, din 28 septembrie va fi interzis transportul copiilor în vârstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

Excepţie de la aceasta regulă vor face autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum şi taxiurile, dacă în acestea din urma copilul ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!