Decizia conducerii Parlamentului de a acorda aleşilor şase săptămâni de vacanţă, mascată sub numele de „activitate în teritoriu”, este aberantă şi sfidătoare la adresa electoratului. Majoritatea parlamentară PSD a dat dovadă de un profund dispreţ la adresa românilor, dispunând această pauză legislativă de şase săptămâni, chipurile pentru ca deputaţii şi senatorii să participe la campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, demers absolut nefondat şi în bătaie de joc.
Este declaraţia politică făcută joi în Parlament de deputatul giurgiuvean Liliana Ciobanu, care consideră inadmisibil ca aleşii să aibă mai multe zile de vacanţă decât copiii din clasa a I-a! Aceste vacanţe sunt plătite însă din banii fiecărui român!
„Decizia conducerii Parlamentului de a acorda aleşilor şase săptămâni de vacanţă, mascată sub numele de „activitate în teritoriu”, este aberantă şi sfidătoare la adresa electoratului. Majoritatea parlamentară PSD a dat dovadă de un profund dispreţ la adresa românilor, dispunând această pauză legislativă de şase săptămâni, chipurile pentru ca deputaţii şi senatorii să participe la campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, demers absolut nefondat şi în bătaie de joc. Oricum, activitatea parlamentară din România se reduce în prezent la doar două zile pe săptămână, respectiv luni şi marţi, atunci când au loc şedinţele de plen ale celor două Camere.
Fiecare parlamentar ştie însă că întâlnirile cu cetăţenii din colegiile lor au loc, de obicei, la sfârşitul săptămânii. În aceste condiţii, faptul că s-a acordat o astfel de „vacanţă parlamentară” inutilă, dar plătită din banii tuturor românilor, nu va aduce nici un beneficiu, nici nouă parlamentarilor, nici candidaţilor la Preşedinţie, şi nici cetăţenilor. Din contră, această pauză forţată de o lună şi jumătate va creşte şi mai mult dispreţul românilor la adresa forului legislativ, respectiv va conduce la o diminuare drastică a brumei de încredere avută încă de oameni în Parlament şi parlamentari.
Situaţia este atipică la Camera Deputaţilor, unde deputaţii au fost şi nu prea în vacanţă electorală, deşi nu s-a anunţat oficial acest lucru. Dacă la Senat lucrurile s-au spus tranşant, la Camera Deputaţilor persistă încă o stare de incertitudine cu privire la programul de lucru.
În ultimele trei săptămâni am avut doar câte o scurtă şedinţă de plen pe săptămână, pentru votul pentru aprobarea urmăririi penale a unor deputaţi. Practic, au loc şedinţe de plen doar pentru a dezbate scrisorile Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referitoare la imunitatea unor parlamentari. La fel s-a întâmplat şi în săptămânile premergătoare alegerilor europarlamentare, nici atunci nu s-a spus clar că va fi vacanţă electorală, dar aşa s-a întâmplat de facto.
Din păcate, la Camera Deputaţilor se „joacă” aşa cum dictează preşedintele Valeriu Zgonea, cocoţat pe majoritatea parlamentară a PSD, iar lucrurile evoluează după bunul lui plac, în defavoarea actului de legiferare. Nu în ultimul rând, sunt revoltată de acest ping-pong cu cvorumul şedinţelor de plen care au totuşi loc, deoarece nu este normal ca deputaţii prezenţi să sufere din cauza absenţelor celorlalţi, deşi în prima fază se constatase că şedinţele se pot desfăşura normal…
Consider că decizia de a trimite parlamentarii în teritoriu nu este corectă din cel puţin două puncte de vedere. În primul rând, Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, prevede, la Capitolul I, art. 1, următoarele: „Deputaţii şi senatorii sunt reprezentanţi aleşi ai poporului român, prin care acesta îşi exercită suveranitatea, în condiţiile prevăzute de Constituţie şi de legile ţării”.
Cu alte cuvinte, poporul român a votat ca parlamentarii să fie săptămânal la Parlament, să vină la locul de muncă, pentru a face iniţiative legislative, a dezbate şi a vota legi pentru îmbunătăţirea vieţii oamenilor, nu pentru a sta cu lunile în vacanţă parlamentară!
În acest an, din păcate, parlamentarii au fost mai mult plecaţi în teritoriu decât au muncit în Parlament, fie că au fost vacanţe, sărbători, începerea anului şcolar sau pauza prilejuită de campania electorală pentru alegerile europarlamentare din luna mai, astfel încât zilele folosite pentru dezbaterile în plen se pot număra pe degete! Chiar s-a făcut un calcul, din care rezultă că în acest an parlamentarii au fost în vacanţă şase luni, mult mai mult decât vacanţa copiilor de clasa I!
Pe de altă parte, în această perioadă există mai multe priorităţi legislative şi alte acte emise de Guvern care trebuiau dezbătute în regim de urgenţă, iar unele riscă să fie adoptate tacit. Astfel s-a întâmplat cu amendamentul senatorului Şerban Nicolae de modificare a Codului Penal, care prevede că dezvăluirea de informaţii fără caracter public din dosarele aflate în cercetare se pedepseşte cu închisoarea, precum şi cu iniţiativa legislativă pentru arborarea aşa-numitului „steag al Ţinutului Secuiesc”, care au trecut tacit de Senatul României.
În opinia mea, restanţele înregistrate de Parlament în această perioadă de pauză impusă vor fi dificil de remontat. Au rămas nedezbătute şi nevotate două documente extrem de importante în contextul desfăşurării alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie, respectiv Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului referitoare la migraţia aleşilor locali şi cea prin care sunt desfiinţate secţiile de vot speciale. De asemenea, avizele pentru începerea urmăririi penale a senatorilor foşti miniştri implicaţi în dosarul Microsoft vor mai avea de aşteptat săptămâni bune, astfel fiind obstrucţionată buna funcţionare a justiţiei.
Cred că pauza forţată de şase săptămâni a Legislativului trebuie recuperată într-un fel. Fac un apel la conducerile Senatului şi Camerei Deputaţilor, la colegii mei din toate formaţiunile politice, să lăsăm deoparte tensiunile şi controversele politicianiste şi să ne concentrăm atenţia pe activităţile pentru care oamenii ne-au trimis aici. Concret, doresc ca în prima săptămână de după alegerile prezidenţiale să fie programate câteva zile de dezbateri în plen, în aşa fel încât ordinea de zi să fie parcursă integral. Din păcate, continuăm să fim foarte puţin responsabili de adevărata agendă a cetăţeanului, de problemele şi preocupările oamenilor, prin simplul fapt că nu suntem în stare să votăm legile aşteptate de populaţie.
Deputat PP-DD Giurgiu, 29 octombrie 2014
Liliana CIOBANU