Politic

Pe cine vor giurgiuvenii la cârma judeţului şi la cea a municipiului Giurgiu?

Dumitru Beianu – preşedinte al Consiliului Judeţean şi Lucian Iliescu – primar al municipiului Giurgiu. Cei doi sunt în topul preferinţelor celor mai mulţi dintre giurgiuvenii care au participat la un sondaj de opinie. Cercetarea a fost realizată de către Agenţia de Rating Politic, la solicitarea Partidului Naţional Liberal înaintea selecţiei candidaţilor USL la alegerile locale din 2012.Dacă pentru acelaşi tip de sondaj, PSD a lucrat cu Avangarde, pentru PNL s-au ocupat de cercetare cei de la Agenţia de Rating Politic.

Astfel, conform rezultatelor studiului realizat în judeţul nostru la solicitarea liberalilor, peste 75% dintre respondenţi consideră că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, în timp ce doar 18,6% cred că direcţia este una bună.

La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale, cât de interesat aţi fi de aceste alegeri?”, 35% dintre giurgiuveni au răspuns „foarte puţin sau deloc”, în timp ce 25,2 procente s-au declarat interesaţi.

Pe de altă parte, mai mult de 64% dintre intervievaţi au spus că ar merge cu siguranţă la vot dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare, iar 19,5 % au spus că sigur nu ar merge.

În ceea ce priveşte votul pentru Consiliul Judeţean, 29,6% dintre giurgiuveni ar opta pentru Partidul Naţional Liberal, 26,2% pentru PSD, iar 20,9 procente pentru PDL. Totodată, în cazul aceluiaşi tip de vot, USL se detaşează net de PDL, cu un procent de 55,3% în preferinţele celor chestionaţi.

Referitor la notorietatea fiecărui candidat în parte pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, cel mai cunoscut este actualul edil, Dumitru Beianu, pe care îl ştiu 43,8% dintre cei intervievaţi, fiind urmat de social-democratul Emil Vucă, acesta obţinând însă un procent de numai 13,4% la notorietate. Pe locul al III-lea este situat Marin Anton, în cazul democrat-liberalului, doar 12,1% dintre respondenţi susţinând că îl cunosc.

Şi la capitolul încredere cel mai bine stă tot Dumitru Beianu, cu un procent de 18,3%, fiind urmat de Emil Vucă ce a obţinut un scor de 4,9 procente, şi apoi de Marin Anton care are încrederea a 3,7% dintre giurgiuvenii chestionaţi.

Cu cine ar vota cetăţenii pentru preşedinţia Consiliului Judeţean? Rezultatele sondajului de opinie realizat de Agenţia de Rating Politic arată că Dumitru Beianu, ca şi candidat al PNL, este preferat de 33,9% dintre intervievaţi. 26,2% dintre giurgiuvenii chestionaţi au spus că l-ar vota pe social-democratul Emil Vucă, iar 19,9% au susţinut că ar vota cu PDL-istul Marin Anton.

Cu Dumitru Beianu, ca şi candidat din partea Uniunii Social-Liberale de această dată, au spus că ar vota 56,8% dintre respondenţi, faţă de 21,8% care l-ar alege pe Anton.

Potrivit Agenţiei de Rating Politic, au fost efectuate 1.234 de interviuri la nivelul populaţiei adulte a judeţului Giurgiu, prin metoda „faţă în faţă”. Marja de eroare este de 3,3%. Sondajul în judeţ a fost realizat în perioada 17-27 mai.

Pe de altă parte, studiind atent sondajele PNL, respectiv PSD, apar mai multe semne de întrebare, nu doar legat de faptul că grupul care a realizat sondajul pentru social-democraţi pare că a aproximat procentele, neexistând decât cifre rotunde, ceea ce contează la o analiză serioasă a rezultatelor. De asemenea, potrivit Avangarde, ambele studii făcute pentru PSD, atât în municipiu, cât şi în judeţ, au avut aceeaşi durată – de doar cinci zile, faţă de zece zile cât a durat sondarea în cazul studiului cerut de PNL, deşi este vorba despre acelaşi număr de persoane intervievate şi deşi durata stabilită a fost chiar de 10 zile.
Este ştiut de asemenea că a fost stabilit ca întrebările să fie aceleaşi, iar liberalii acuză PSD că nu ar fi respectat acest lucru. Mai mult, în urma unui calcul simplu, cei care au lucrat la comanda social-democraţilor, pentru a putea termina studiul în 5 zile, se pare că au avut de luat câte 14 interviuri zilnic. Având în vedere că aceste chestionare ar fi trebuit realizate prin metoda faţă în faţă, este destul de greu de crezut că un singur om poate reuşi o aşa performanţă.

Legat de rezultatele sondajului realizat pentru social-democraţi în ceea ce priveşte preferinţele giurgiuvenilor pentru şefia Consiliului Judeţean, pare a ieşi în faţă Emil Vucă de la PSD, având un procent de 33% faţă de liberalul Dumitru Beianu pe care l-ar prefera 26% dintre intervievaţi. Cum se poate explica acest lucru, dacă social-democratul Emil Vucă este necunoscut în cazul a peste 62% dintre respondenţi, iar alţi 23% nu au încredere în el?

Pe de altă parte, conform HotNews, în mai multe judeţe din ţară, inclusiv la Giurgiu, PSD a dat publicităţii rezultatele sondajelor înainte de a se consulta pe această temă cu partenerii de la PNL, şi înainte ca acest lucru să fi fost decis de USL la nivel central. În plus, dacă ulterior, liberalii giurgiuveni au prezentat şi rezultatele sondajului pentru şefia Consiliului Judeţean realizat la nivelul municipiului, social-democraţii nu au oferit asemenea date. Şi în acest caz, sondajul Agenţiei de Rating Politic îl prezintă pe actualul edil Dumitru Beianu ca preferat de cei mai mulţi dintre cei care au răspuns la chestionare.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!