Politic

Rezultatele sondajului PSD au fost supuse atenţiei conducerii centrale a PNL

Rezultatele sondajelor PSD realizate în judeţul şi municipiul Giurgiu sunt puse sub semnul întrebării din mai multe puncte de vedere, existând mai multe motive întemeiate pentru a le contesta veridicitatea. Primarul Lucian Iliescu, preşedinte al PNL Giurgiu şi vicepreşedinte la nivel naţional al formaţiunii liberale, a supus atenţiei Biroului Politic Naţional mai multe aspecte legate de aceste sondaje. „Aşa cum am mai arătat, sunt o serie de probleme care trebuie clarificate. Sunt rezultate care nu pot fi considerate corecte, nu putem să nu ţinem cont de realitate. Am cerut să fie lămurite lucrurile la nivelul celor două firme care au efectuat sondajele, să vedem de ce au apărut astfel de erori. În mod normal, sondajul PSD trebuia să fie făcut cum a fost făcut şi al PNL, cu aceleaşi întrebări, cu sistemul «faţă în faţă», nu prin telefon sau cu tombole, astfel încât să nu reflecte adevărul. Trebuie să eliminăm astfel de suspiciuni şi să respectăm situaţia reală. În USL avem nevoie de un climat bun de colaborare, dar acesta trebuie să se bazeze pe adevăr şi corectitudine”, a declarat liderul PNL.

Reamintim că preşedintele PSD Giurgiu, Adrian Popescu, a făcut publice rezultatele sondajului efectuat pentru social-democraţi fără să se consulte cu liderii PNL, aşa cum se stabilise de la bun început. Liberalii aveau deja rezultatele propriului sondaj, înainte de termenul limită de 15 iulie, dar au aşteptat ca şi PSD-ul să vină cu rezultatele sale, pentru a le face publice concomitent. Nu la fel a procedat, însă, şi liderul PSD Giurgiu. În plus, cu câteva zile înainte anunţase că PSD-ul ar fi pe primul loc în judeţul Giurgiu, în timpul unui spectacol organizat în Parcul Alei. De unde ştia acest lucru este greu de spus, pentru că la acea dată, rezultatele sondajelor nu erau cunoscute. O analiză atentă a rezultatelor celor două sondaje evidenţiază câteva aspecte care pot duce la concluzia că în sondajul PSD sunt mai multe lucruri în neregulă. Iată câteva dintre aceste aspecte.

Comparând cele două sondaje, rezultatele date publicităţii de PSD nu sunt complete. De exemplu, lipsesc rezultatele pentru întrebările referitoare la nivelul de trai sau la direcţia în care repondenţii consideră că se îndreaptă România. Aşa cum lipsesc şi rezultatele cu privire la intenţia de vot a locuitorilor din municipiu pentru Consiliul Judeţean şi preşedinţia acestuia. În schimb, în sondajul PNL aceste rezultate apar. În cazul intenţiei de vot, în sondajul PNL sunt incluse, pe lângă partidele importante, PER, PV (Partidul Verde), PNG, UNPR, partide care nu apar în sondajul PSD. Nu în ultimul rând, în sondajul PNL, în mod logic, cifrele sunt cu zecimale (cu virgulă), la PSD sunt doar cifre rotunde. Or acest lucru nu are nicio logică, pentru că într-un sondaj, orice calcul dă rezultat cu zecimale. Cine şi de ce a aproximat, în ce scop au fost rotunjite cifrele ?

•În sondajul PSD, la votul pentru Consiliul Judeţean acest partid apare cu 36% faţă de 26% PNL. În mod real, rezultatul credibil este cel din sondajul PNL, adică 29,6% pentru liberali, 26,2% pentru PSD. Este la fel de logic faptul că PNL deţine primul loc, pentru că are un număr dublu de primari faţă de PSD, este pe primul loc detaşat în municipiu- care are cea mai mare pondere din populaţia judeţului, şi a avut o evoluţie constant ascendentă după ce a şi câştigat lejer alegerile din 2008.

În schimb, PSD Giurgiu a trecut în ultimii ani prin tot felul de frământări.

•La fel stau lucrurile şi în ceea ce priveşte preşedinţia Consiliului Judeţean. Nu poate fi găsit niciun argument pentru care preşedintele în exerciţiu, Dumitru Beianu, să fie depăşit de candidatul propus de PSD, Emil Vucă. În sondajul PSD, Dumitru Beianu apare cu 26% iar Emil Vucă are 33%. Acest rezultat nu corespunde niciunei raţiuni. Pentru că Dumitru Beianu este preşedinte în exerciţiu, pentru că este mult mai cunoscut decât Emil Vucă, are o experienţă mult superioară şi în administraţie şi în plan politic şi este susţinut de un partid aflat pe primul loc în judeţ de ani de zile. În schimb, cifrele din sondajul PNL se încadrează în orice logică: 33,9% Dumitru Beianu, 26,2%  Emil Vucă. Acest lucru este susţinut şi de rezultatele în ceea ce priveşte notorietatea:

– Sondajul PSD: Emil Vucă nu este cunoscut de 62% şi 13% au încredere în el; Dumitru Beianu nu este cunoscut de 49% şi 22% au încredere în el.

– Sondajul PNL: Dumitru Beianu este cunoscut de 43,8%, Emil Vucă de 13,4%; Dumitru Beianu are cotă de încredere de 18,3%, Emil Vucă de 4,9%.

Din ambele sondaje reiese că Dumitru Beianu este mai cunoscut şi se bucură de mai multă încredere. Şi atunci, cum s-ar putea explica faptul că în sondajul PSD, Emil Vucă ar lua mai multe voturi? Tot la acest capitol să menţionăm faptul că PSD dă rezultate doar pentru cei doi, în timp ce sondajul PNL are în listă şi alte nume de posibili candidaţi de la alte partide, aşa cum este firesc.

În ceea ce priveşte municipiul Giurgiu, ierarhia este aceeaşi în ambele sondaje, dar cifrele diferă. De remarcat, totuşi, că până şi în sondajul PSD, primarul Lucian Iliescu este detaşat pe primul loc.

Iată şi câteva rezultate edificatoare:

–         vot pentru Consiliul Judeţean: PNL 42,6%, PSD 28,9%, PD-L 7,6%, PP- 10,5%; în sondajul PSD nu apare un astfel de capitol;

–         vot pentru preşedintele Consiliului Judeţean: Dumitru Beianu (PNL) 53,2%, Emil Vucă (PSD) 24,8%; în sondajul PSD nu apare acest capitol.

–         Vot pentru Consiliul Local:

•sondaj PNL: PNL 41,9%, PSD 27,8%, PP 11,9%, PD-L 7,3%.

•sondaj PSD: PNL 34%, PSD 29%, PP 10%, PD-L 5%. În acest sondaj nu apar (cum se poate constata) o serie de partide.

Vot pentru funcţia de primar:

•sondaj PNL: Lucian Iliescu (PNL) 57,5%, Nicolae Barbu (PSD) 22,9%, Cezar Măgureanu (PD-L) 7,9%.

•sondaj PSD: Lucian Iliescu 39%, Nicolae Barbu 21%, Cezar Măgureanu 7,9%.

– Notorietate lideri locali:

•sondaj PNL: Lucian Iliescu este cunoscut de 97,3%, Nicolae Barbu 17,8%, Cezar Măgureanu 44,1%. În acest sondaj apar 14 nume, inclusiv Dumitru Beianu 60,4%.

•sondaj PSD: doar 3% răspund că nu îl cunosc pe Lucian Iliescu, 52% nu îl cunosc pe Nicolae Barbu. În acest sondaj apar doar cele două nume.

– Încredere în liderii locali:

•sondaj PNL: Lucian Iliescu 53,2%, Nicolae Barbu 9,8%, Cezar Măgureanu 14%. Apar tot 14 nume, Dumitru Beianu 36,9%.

•sondaj PSD: Lucian Iliescu 41%, Nicolae Barbu 12%. Apar doar cele două nume.

Am menţionat, aşadar, rezultatele la capitolele cele mai importante. Trebuie precizat, însă, că la toate capitolele, Uniunea Social Liberală (USL) se află pe primul loc în preferinţele electoratului giurgiuvean, la distanţe apreciabile de celelalte partide, fie că este vorba de voturi pentru candidaţi fie că este vorba de voturi pentru formaţiuni politice. Îmbucurător este şi faptul că giurgiuvenii sunt hotărâţi într-un procent destul de mare să meargă la vot, dar şi la acest capitol cifrele din cele două sondaje sunt diferite. În orice caz, semnele de întrebare menţionate mai sus, şi la care s-a  referit şi primarul Lucian Iliescu, urmează să fie lămurite cât de curând.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!