Am reţinut remarca uşor răutăcioasă a domnului Vasile Mustăţea, din plenul şedinţei, care a spus că o asociaţie dintr-un apartament dintr-un bloc veci a iniţiat campania de strângere de semnături în vederea achiziţionării aparatului mamograf. Ca voluntar şi susţinător al campaniei, dar şi al altor activităţi ale ABCH m-a deranjat ironia. De aceea, se cuvine să subliniez faptul că în luna martie se împlinesc 5 ani de la înfiinţarea Asociaţiei Bolnavilor de Cancer şi Hepatită Giurgiu. 5 ani plini de activităţi, proiecte şi acţiuni. Este ştiut că, Asociaţia vine în întâmpinarea nevoilor comunităţii giurgiuvene cu o echipă de voluntari, psihologi, medici, asistenţi medicali şi alte organizaţii care activează în domeniul sănătăţii.
În prezent, ABCH GIURGIU derulează proiectul GRUP DE SPRIJIN PENTRU PACIENŢII CU CANCER.
De ce este grupul de suport o alternativa viabila?
Cei mai multi pacienţi se alătură unui grup de sprijin pentru a face faţă stresului emoţional cauzat de diagnostic şi pentru a învăţa cât mai multe despre cancer şi opţiunile terapeutice şi de recuperare. Aceştia caută încurajare şi optimism, speranţă de supravieţuire, căi de creştere a calităţii vieţii şi sfaturi pentru a depăşi criza prin care trec. De asemenea, pacienţii sunt interesaţi să afle mărturiile altor semeni care au depăşit aceleaşi situaţii.
După ultimele cercetări, există cinci motive principale pentru care pacienţii se alătură grupurilor de suport:
– Dispare sentimentul de singurătate. Grupurile de sprijin funcţionează ca o familie, unde membrii ţin unii la alţii, se sprijină şi se acceptă necondiţionat. În acest fel, se evită izolarea socială. Supravieţuitorii se împrietenesc şi asta îi ajută să se adapteze mai uşor la situaţia dificilă prin care trec. Pacienţii îşi regăsesc sentimentul de empatie, siguranţă şi bucurie, valori pozitive extraordinare în lupta cu cancerul.
– Pacientul se informează despre actualităţile medicale din domeniu;
– Află mai multe date despre tratament şi efectele sale secundare;
– Pacientul învaţă din experienţa altora;
– Se simte acceptat şi confortabil în compania unor persoane care îl înţeleg.
Iar acesta nu este singurul proiect desfăşurat de voluntarii asociaţiei… vor urma şi alte prezentări pentru ca giurgiuvenii şi autorităţile care încă nu au auzit de ABC-H să vadă că nu este vorba doar de o asociaţie dintr-un bloc vecin… o asociaţie de apartament!
M. M.