Actualitate

Planul Naţional Strategic al liberalilor pentru agricultură va elimina deficitul comercial și va genera excedent

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunţat recent că vrea să elimine deficitul balanţei comerciale din agricultură, aflat la nivelul de peste un miliard de euro, şi să revină la excedent.

”Din 2015 importurile au crescut într-un ritm mai rapid decât exporturile şi s-a înregistrat un deficit al balanţei comerciale, cu produse agroalimentare, de 89 de milioane de euro. Deficitul a crescut în fiecare an, la 557 de milioane de euro în 2016, 853 de milioane de euro în 2018 şi la peste 1,14 miliarde de euro în 2018. Estimările arată că, în 2019, deficitul va depăşi tot un miliard de euro. Dacă în ultimii cinci ani am avut deficit, ne propunem ca, tot în cinci ani, să îl corectăm şi să trecem pe excedent”, a spus ministrul Agriculturii.

Pentru revenirea la excedent a balanței comerciale în agricultură, Adrian Oros a precizat că vor fi luate o serie de măsuri de sprijinire a mediului asociativ, ferma medie, ferma de familie, sectorul de depozitare şi de procesare, astfel încât să nu mai exportăm materie primă, purtătoare de subvenţii, ci produse agricole şi alimentare procesate, cu o valoarea adăugată mare.

Toate aceste măsuri sunt incluse în Planul Naţional Strategic pentru Agricultură, care va fi depus în luna septembrie la Comisia Europeană, urmând ca un draft al documentului să fie finalizat până în luna aprilie, pentru a putea fi corectat şi completat în intervalul rămas.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!