La zi

Popriri pe venituri pentru datornicii la bugetul de sănătate

Apropierea datei de 25 ianuarie, dată limită până la care trebuie achitate asigurările de sănătate pentru cei care nu sunt angajaţi a determinat apariţia cozilor la Casele de Sănătate. Asta deşi Casa trimite somaţii şi înştiinţări de plată încă din iunie, însă aceste nu au fost luate în serios până când Fiscul nu a început să pună popriri pe venituri.

La jumătatea anului trecut, încasarea contribuţiilor la bugetul de sănătate trecea din atribuţiile Casei de Asigurări de Sănătate în cele ale ANAF. Cele două instituţii au luat la puricat bazele de date şi i-au găsit pe datornici, trimiţându-le somaţii şi înştiinţări. Şi la Giurgiu există astfel de datornici, însă numărul lor nu este foarte mare.

Dacă până la începutul acestui an datornicii primeau doar înştiinţări şi somaţii pe care nu le prea luau în seamă, din ianuarie, Fiscul a trecut la măsuri mult mai dure, ajungând la poprri pe venituri. Acesta este motivul pentru care mulţi români au trecut pragul Caselor de Asigurări, pentru a-şi plăti datoriile. Mulţi nu ştiu, încă, cine intră în categoria celor care trebuie să plătească din mână aceste contribuţii.

De menţionat că pensionarii nu intră în această categorie, a celor care plătesc din mână contribuţiile pentru sănătate.

Persoanele fizice autorizate plătesc contribuţiile la fondul de sănătate în funcţie de venitul declarat la Fisc, iar cei care nu realizează niciun venit, însă şi-au declarat calitatea de asigurat, plătesc la nivelul salariului minim pe economie, aceasta însemnând o sumă în jur de 250 de lei anual.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!