Actualitate

Preţuri mai mici şi ofertă mai bogată – atuurile produselor bulgăreşti în faţa celor autohtone

Colaborarea româno-bulgară nu este doar pe hârtie şi nu se manifestă doar în cadru oficial, în tot felul de proiecte comune. Cel mai bun şi concret exemplu al acestei colaborări este comerţul cu produse din ţara vecină, care, la Giurgiu, atrage tot mai cumpărători. Este şi normal, atât timp cât preţurile vecinilor sunt mai mici decât ale noastre, iar calitatea este cel puţin la acelaşi nivel.

Început timid, în urmă cu ani de zile, micul trafic peste graniţă a înflorit, de la an la an. Iar giurgiuvenii au început să prindă gustul produselor bulgăreşti, şi nu numai al celor tradiţionale pentru Bulgaria, ci şi pe cel al altora, care se găsesc şi pe piaţa românească, însă la preţuri mai mari. Un investitor de la noi a înţeles că există cerere pentru astfel de produse şi a deschis un magazin în care se vinde marfă din Bulgaria. Iar vânzarea merge foarte bine… Asta pentru că oferta este diversificată şi, mai ales, pentru că preţurile sunt mai mici decât în alte magazine. Cele mai căutate produse bulgăreşti sunt în acest magazin, apa plată, care, într-adevăr, are un preţ mai mult decât bun – 7,5 lei pentru un bidon de 8 litri, dar şi scutecele pentru adulţi sau detergenţii, care, deşi au aceleaşi mărci ca cele de pe piaţa românească, se vând cu un preţ mult mai avantajos. Nu lipsesc tradiţionalele produse cosmetice bulgăreşti, pe bază de trandafiri, dar nici vinuri, conserve, gemuri, sucuri sau dulciuri. Se vinde foarte bine şi pâinea bulgărească, dar şi produsele speciale pentru diabetici. În aceste condiţii, magazinul are clienţi fideli, care se declară foarte mulţumiţi.

Produse bulgăreşti pot fi găsite şi în locul devenit deja tradiţional, amenajat în spatele Pieţei Cetrale. Şi aici oferta este destul de bogată, însă bulgarii care vin la Giurgiu să-şi vândă marfa spun că treaba nu mai merge ca în anii trecuţi, pentru că giurgiuvenii nu mai au bani şi nu mai cumpără ca altădată. Totuşi, bulgarii continuă să vină zilnic la Giurgiu, aşa că, indiferent de vreme, standurile lor din Piaţa sunt deschise. Aici, cele mai căutate sunt foile de plăcintă, produsele de curăţenie (detergenţi, balsam de rufe), dar şi cele cosmetice, cafeaua sau seminţele pentru grădină. Una peste alta, produsele bulgăreşti sunt căutate pe piaţa giurgiuveană, pentru că, în condiţiile crizei de care o traversăm, fiecare bănuţ contează, şi deci orice diferenţă de preţ – în minus, bineînţeles – este binevenită şi căutată de cumpărători.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!