La zi

Primăriile din judeţ, atenţionate şi, mai apoi, verificate în privinţa măsurilor de prevenire a inundaţiilor

Meteorologii anunţă că vremea este în proces de încălzire, ceea ce, pentru Ministerul Mediului, înseamnă un semnal de alarmă. Ca în fiecare an, topirea zăpezii poate duce la apariţia inundaţiilor şi, de aceea, autorităţile încep să aplice măsuri de prevenire. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit marţi la sediul Prefecturii pentru a stabili aceste măsuri.

Majoritatea acţiunilor ce trebuie realizate pentru prevenirea unor inundaţii în această primăvară revine în sarcina primăriilor din judeţ şi, de aceea, Comietul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a emis o hotărâre ce stipulează clar, cu termen concrete de realizare, ce trebuie să facă autorităţile locale.

O altă direcţie de acţiune vizeză verificarea stării tehnice a iazurilor de decantare şi a celor pisciole, care, în judeţul Giurgiu, sunt în număr destul de mare – 116, în 26 de localităţi. În plus, se impune constituirea stocurilor minime de materiale şi mijloace de apărare împotriva inundaţiilor şi instruirea membrilor Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi asigurarea funcţionării la capacitate a amenajărilor de desecare din incintele îndiguite, capitol la care Giurgiu nu stă prea bine, pentru că aceste staţii funcţionează numai contra cost. Aceasta înseamnă că primăriile sau agenţii economici ce au terenuri în zone inundabile ar trebui să plătească contravaloarea energiei electrice consumate, pe baza unor contracte. La Giurgiu, însă, foarte puţini s-au arătat interesaţi de aceste contracte, astfel că, cel puţin până acum, ANIF nu are încheiate decât 4 convenţii în acest sens. De aceea, Prefectura şi ANF vor trimite o adresă comună, în care vor menţiona că pagubele produse de evenutale inundaţii nu vor fi suportate de stat, deci fiecare proprietar de teren, indiferent că este vorba de un privat sau de o administraţie locală, va suporta consecinţele. Şeful Serviciului de Gospodărire a Apelor Giurgiu, Dragoş Stoica, a precizat, la rândul său, că judeţul Giurgiu nu este afectat, în general, de inundaţiile produce de topirea zăpezilor sau creşterea cursurilor de apă, ci de cele produse de fenomene meteo periculoase.

Şi pentru ca toate aceste măsuri să fie duse la îndeplinire, s-au constituit şi două comisii de control, ce vor verifica modul în care primăriile aplică măsurile de prevenire împotriva inundaţiilor.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!