Politic

Primarul Lucian Iliescu a prezentat rezultatele sondajelor de opinie realizate pentru PNL

Primarul Lucian Iliescu, preşedinte al PNL Giurgiu, a abordat în conferinţa de presă din 2 august, două subiecte referitoare la scena politică locală. În primul rând, liderul liberal a făcut mai multe precizări în legătură cu informaţiile publicate despre o aşa zisă declaraţie a sa referitoare la liderul PD-L Giurgiu, Marin Anton.Lucian Iliescu spune că relaţia sa cu Marin Anton este absolut firească şi nu trebuie interpretată altfel decât este cu adevărat. Preşedintele PNL Giurgiu a atenţionat că bârfele lansate de unii sau de alţii nu au nicio legătură cu realitatea. „Vreau să clarific câteva lucruri, pentru că nu este normal să fie publicate aspecte şi afirmaţii cu care nu am nicio legătură. Mă refer la ceea ce a apărut într-o publicaţie electronică, despre faptul că aş fi declarat că Marin Anton va pleca de la conducerea PD-L Giurgiu. Sunt vorbe care nu îmi aparţin şi nu sunt de acord ca astfel de afirmaţii să îmi fie atribuite, pentru că nu sunt ale mele. Cu Marin Anton am o relaţie normală, ca între doi oameni politici serioşi, o relaţie bazată pe respect reciproc. Consider că aşa este normal, aşa ar trebui să fie relaţiile între politicieni, nu cu înverşunări inutile. Voi continua să am o astfel de relaţie cu liderul PD-L Giurgiu, eu cred că aşa trebuie să fie şi cu oricare alţi lideri de partide, tot aşa abordez şi relaţiile cu cei de la PSD sau PC, ori de la alte partide. Nu pot fi de acord cu cei care încearcă să creeze tensiuni şi conflicte, pentru a-şi urmări cine ştie ce interese. Dacă în interiorul PD-L se întâmplă aşa ceva, nu mă interesează, este problema lor. Dar nu accept să mi se atribuie declaraţii pe care nu le-am făcut”, a declarat preşedintele PNL Giurgiu.

***

Primarul Iliescu a mai arătat că lupta politică nu înseamnă să nu recunoşti lucrurile bune realizate de unul sau altul dintre membrii vreunui partid, ci trebuie să aibă ca principii esenţiale corectitudinea şi respectul reciproc. Lucian Iliescu a dat ca exemplu implicarea liderului PD-L Giurgiu pentru refacerea podului de cale ferată de la Grădiştea.

În aceeaşi conferinţă de presă, primarul Lucian Iliescu s-a referit şi la rezultatele sondajelor de opinie realizate în judeţ pentru PSD şi pentru PNL. Cu toate că liberalii au primit rezultatele la timp, înainte de termenul final de 15 iulie, au aşteptat să apară şi rezultatele de la PSD. Conform deciziei adoptate de cele două partide, rezultatele trebuiau publicate concomitent, dar preşedintele PSD Giurgiu, Adrian Popescu, nu a respectat această decizie şi le-a dat publicităţii înainte să se pună de acord cu preşedintele formaţiunii liberale. Lucian Iliescu a declarat că atitudinea lui Adrian Popescu nu a fost corectă iar rezultatele sondajelor trebuie analizate potrivit datelor reale.

***

Preşedintele Organizaţiei PNL Giurgiu a prezentat câteva dintre cifrele din cele două sondaje, care nu confirmă rezultatele pe care le-a dat publicităţii liderul PSD Giurgiu. Lucian Iliescu a explicat că nici modalitatea de realizare a sondajului de către PSD nu a fost cea stabilită iniţial. „Eu am aşteptat ca la termenul de 15 iulie să vină şi cei de la PSD cu rezultatele, dar nu s-a întâmplat aşa. Mai târziu, însă, ceea ce a făcut preşedintele organizaţiei PSD, Adrian Popescu, nu a fost corect. Cum să poată anunţa că PSD este pe primul loc în judeţ, din moment ce nu cunoştea aceste rezultate. Acum le avem, dar el nu a respectat înţelegerea pe care am avut-o la nivelul partidelor noastre. În primul rând, sondajul nostru este realizat faţă în faţă cu respondenţii, la domiciliu, aşa cum este menţionat în documente, nu cu tombole, nu la telefon sau altfel. Pe de altă parte, nici întrebările nu au fost aceleaşi, aşa cum s-a convenit. Cum pot fi comparate rezultatele dacă nu au fost folosite aceleaşi întrebări? Ceea ce au încercat nu este corect, au vrut să îl scoată pe primul loc la Consiliul Judeţean pe candidatul lor, Emil Vucă. Nu am nimic cu dl. Vucă, dar să luăm un singur exemplu. În ceea ce priveşte cota de încredere, are doar 13% iar 62% spun că nu îl cunosc. Şi atunci cum să pretindă că ar avea mai multe voturi decât dl. Beianu. În sondajul nostru lucrurile sunt clare, şi reflectă situaţia aşa cum este ea. Dl. Beianu are o activitate îndelungată, este preşedinte în funcţie, este cunoscut, este anormal să se creadă că ar putea fi depăşit de dl. Vucă. Până şi faptul că PSD are doar 16 primari iar noi avem 29 şi este suficient să se constate care este adevărul. Eu îmi voi susţine punctul de vedere, îl susţin pe dl. Beianu şi voi demonstra că astfel de rezultate, cum au fost prezentate de cei de la PSD, nu sunt corecte”, a declarat Lucian Iliescu.

***

În ceea ce priveşte cele două sondaje, trebuie menţionate câteva aspecte, din sfera celor care determină diferenţe între rezultate. În primul rând, există o diferenţă de durată a efectuării sondajului, în condiţiile în care numărul celor intervievaţi este sensibil egal. Sondajul PNL a fost efectuat într-un interval de 10 zile în timp ce al PSD, doar în 6 zile (este vorba de sondajele la nivel de judeţ). Din datele prezentate reiese, deci, că pentru sondajul PSD ar fi trebuit realizate 14 interviuri pe zi. Un lucru care ridică deja semne de întrebare.

Aşa cum preciza primarul Lucian Iliescu, este discutabil şi rezultatul obţinut de Emil Vucă, în calitate de candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean. În timp ce la capitolul „încredere” are numai 13% iar 62% nu îl cunosc, la intenţia de vot, în sondajul PSD are 33%, faţă de 26% cu cât apare în acest sondaj Dumitru Beianu. Aceasta deşi Dumitru Beianu obţine mai mult la capitolul „încredere”- 22% iar numărul celor care au răspuns că nu îl cunosc este mult mai mic – 49%. Cu alte cuvinte, chiar din sondajul PSD reiese că Dumitru Beianu se bucură de mai multă încredere şi este mai cunoscut, dar tot Emil Vucă ar obţine mai multe voturi!?!

***

În ceea ce priveşte rezultatele din sondajul PNL, nu pot fi găsite astfel de inadvertenţe. Pentru a păstra proporţiile, menţionăm doar că PNL se află pe primul loc la toate secţiunile din sondaj, poziţie confirmată şi la alegerile locale din mandatele trecute, dar şi de structura organizatorică şi de activitatea formaţiunii. Cu privire la preşedinţia Consiliului Judeţean, Dumitru Beianu are prima poziţie la „încredere”, (18,3% faţă de 4,9% Emil Vucă), este mult mai cunoscut decât candidatul propus de PSD (43,8% faţă de 13,4%) şi ar obţine cel mai mare număr de voturi.

Mai iese în evidenţă un alt aspect. În sondajul pe municipiu aparţinând PNL sunt menţionate rezultate cu privire la intenţia de vot pentru Consiliul Judeţean, iar în cel al PSD nu apar astfel de rezultate (cel puţin în ceea ce a dat publictăţii conducerea PSD).

***

În legătură cu sondajele de la nivelul municipiului, PNL deţine prima poziţie, iar primarul Lucian Iliescu se detaşează în câştigător în ambele sondaje, chiar dacă cifrele sunt diferite. În ediţia viitoare vom publica detaliat rezultatele puse la dispoziţie atât de PSD cât şi de PNL.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!