Atacarea în contencios administrativ a mai multor hotărâri ale Consiliului Judeţean de către prefectul de Giurgiu, Lavinia Crişu, l-au determinat pe şeful de la judeţ să vină cu precizări, în conferinţă de presă, vineri, 13 decembrie.
Vasile Mustăţea a acuzat-o din nou pe Lavinia Crişu de implicare politică, susţinând că prefectul ar fi atacat pe bandă rulantă mai multe hotărâri „fără motiv”.
Doi directori la Biblioteca Judeţeană?
Preşedintele CJ Giurgiu a dat ca prim exemplu cazul Bibliotecii Judeţene „I.A. Bassarabescu”, acolo unde fusese numit interimar Dan Mucenic. Aceasta, după ce consilierii au decis încetarea mandatului de drept a lui Ion Gaghii, în baza unei adrese a Agenţiei Naţionale de Integritate.
Ion Gaghii a atacat, la rândul său, în instanţă, hotărârea, astfel că, cei de la Consiliul Judeţean s-au văzut nevoiţi să anuleze actul administrativ prin care îl numiseră interimar pe Dan Mucenic la conducerea Bibliotecii Judeţene.
„În şedinţa respectivă, consilierii PSD au susţinut că nu trebuie să voteze această hotărâre, bănuiesc pentru a mă pune într-o situaţie imposibilă. Doamna prefect atacă în contencios hotărârea(privind suspendarea din funcţia de manager al bibliotecii a lui Dan Mucenic, n.r.) şi vă anunţ că, în acest moment, Dan Mucenic este şi el director al Bibliotecii Judeţene”, a spus Mustăţea, susţinând că este o situaţie aberantă.
O asociere cu bucluc
Un alt exemplu dat de şeful de la judeţ se referă la atacarea în contencios de către prefect a unei hotărâri ce prevede asocierea între Consiliul Judeţean şi Primăria Izvoarele. Mustăţea a amintit că este vorba despre o asociere făcută pentru lucrări la un drum judeţean şi la un pod. Investiţiile au fost realizate deja, iar acum, din cauza suspendării hotărârii, după atacarea sa în instanţa de contencios, autoritatea judeţeană nu ar putea face plata către executant.
„Lucrarea a fost executată, recepţia a fost făcută, iar eu nu pot face plata pentru că, odată cu hotărârea, sunt suspendate toate actele aferente contractului de lucrări. Este vorba despre bani de la bugetul naţional, pe care, dacă nu îi cheltuim la timpul potrivit, trebuie să îi returnăm. După ce că suntem un judeţ sărac şi care nu are fonduri suficiente, pierdem şi banii pe care ni-i alocă autorităţile centrale?”, a spus Vasile Mustăţea, subliniind că, alături de colegii săi, va căuta o cale de a rezolva situaţia astfel încât sumele respective să nu se întoarcă la bugetul naţional.
Ce s-a întâmplat în cazul lui Cornel Andrei?
Ca un al treilea exemplu, Vasile Mustăţea a vorbit şi despre recenta hotărâre de CJ privind încetarea mandatului înainte de termen a lui Cornel Andrei, fost membru PDL. Şeful de la judeţ a spus: „Şedinţa a avut loc pe 27 noiembrie. Conform legii, secretarul are obligativitatea să transmită, în termen de 10 zile de la şedinţa respectivă, hotărârile către prefect în vederea exercitării controlului de legalitate. Eu am semnat hotărârea pe 3 decembrie şi doamna prefect a atacat hotărârea pe 29 noiembrie. Legea instanţei de contencios-administrativ spune clar că prefectul are termen de 6 luni în care să atace o hotărâre de la data comunicării acesteia. Când prefectul a atacat-o nu era act administrativ, nu era înregistrat, deci nu avea nici un număr”. Mustăţea a precizat că nu înţelege nici cum Instanţa a primit sesizarea prefectului fără numărul de înregistrare respectiv.
În acest context, Vasile Mustăţea a anunţat jurnaliştii giurgiuveni că i-a făcut Laviniei Crişu o sesizare la Comisia de Disciplină a Agenţiei Funcţionarilor Publici.
Ce spune prefectul?
Contactat telefonic, prefectul Lavinia Crişu a răspuns punctual la fiecare acuzaţie a lui Vasile Mustăţea. În primul rând, a declarat că nu face politică şi că, întrucât şeful CJ nu ar avea argumente solide pentru a-şi susţine această afirmaţie, nici Crişu nu are contraargumente. „Nu fac politică, nu vin din rândul politicienilor, ci vreau doar binele acestui judeţ”, a spus Crişu.
Legat de cazul Bibliotecii Judeţene, prefectul a spus că atacarea în contencios ar fi justificată pentru că hotărârea CJ privind suspendarea nu ar fi legală, deoarece un Consiliu Judeţean nu poate „suspenda”, ci doar dispune încetarea mandatului unui director.
În ceea ce-l priveşte pe consilierul Cornel Andrei, Lavinia Crişu a declarat că a atacat hotărârea privind încetarea mandatului acestuia repede pentru că a considerat că nu e bine ca CJ să „şchiopăteze”.
Ce a afirmat prefectul Lavinia Crişu despre hotărârea privind asocierea Consiliului Judeţean cu Primăria Izvoarele, dar şi ce crede despre sesizarea făcută de Vasile Mustăţea la Agenţia Funcţionarilor Publici, aflaţi vineri seara, 13 decembrie, în jurnalul de ştiri Valahia TV, de la ora 19.00 (www.valahiatv.ro)
Cătălina Sfetcu
știre următoare